Yunanistan'da Eczanelerde Korona Aşısı İçin Vatandaşlar 5 Evro Ödeyecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Eczanelerde Korona Aşısı İçin Vatandaşlar 5 Evro Ödeyecek

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, korona aşısının mahalle eczanelerinde uygulanmasına ilişkin yeni bir kararı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bu karar, ülkede doktorlar ve eczacılar arasında büyük bir tartışma başlattı. Panhelenik Tabipler Birliği (PIS), aşıların eczacılar tarafından uygulanmasına karşı çıkarken, Yunanistan Sağlık Bakanlığı’nın 31 Aralık’a kadar özel bir doktor aracılığıyla ücretsiz olarak yapılabilecek aşılar için vatandaşların eczaneye 5 evro ödemesi gerektiğini belirtiyor.

Bakanlık, özel doktorların evde ve muayenehanelerinde yaptıkları aşı uygulamalarını 31 Aralık’ta sonlandırdı. Bu tarihten sonra, evde aşı hizmeti sadece hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaşlara sunulacak ve aşı randevuları, aşı merkezlerindeki uzmanlardan alınacak. Ancak, özel doktor uygulamasının sona ermesi ve yeterli sayıda aşılama merkezinin olmaması nedeniyle, birçok vatandaşın güncellenmiş koronavirüs aşı dozunu almakta zorlandığı belirtiliyor.

Eczanelerde Aşı Uygulamasının Gecikmesi

Yunanistan Sağlık Bakanı Adonis Georgiades, koronavirüs aşısının gündemlerinde üst sıralarda yer aldığını ifade etse de, eczanelerin aşı dağıtım merkezi haline gelmesi için bir ay daha beklenmesi gerekebileceğini belirtiyor. Panhellenik Eczacılar Birliği Başkanı Apostolos Valtas, bu sürecin bilgisayar sistemlerinde yapılacak değişiklikler ve protokollerin işleyişinin anlaşılması gerektiğini ifade ediyor.

Valtas, eczanelerde uygulanacak aşı protokolünün, alerjik reaksiyonları olan kişilerin hariç tutulduğu bir anketi, kan basıncının önceden izlenmesini ve gerekirse adrenalin enjeksiyonunu içerdiğini belirtiyor. Ayrıca, eczanelerde uygulanacak 5 Evro’luk aşı ücretinin kim tarafından karşılanacağı konusunun henüz netleşmediğini ifade ediyor.

Eczacılar Aşı Uygulamasına Hazır

Avrupa’da 14 ülkede koronavirüs aşılarının eczanelerde başarıyla uygulandığını belirten Valtas, eczacıların aşı uygulama konusunda yeterli bilgi ve beceriye sahip olduğunu ve aynı zamanda advers reaksiyon gösteren hastalara ilk yardım sağlayabilecek kapasitede olduklarını ifade ediyor. Ayrıca, grip aşılarında da benzer reaksiyonlar görülse de, şu ana kadar herhangi bir sorun yaşanmadığını ve 2.900.000 vatandaşın aşı olduğunu, bu durumun da sektördeki güveni gösterdiğini belirtiyor.

Sağlık Bakanı Adonis Georgiades ise, aşıların nadiren alerjik semptomlara neden olabileceği için eczanelerde aşı uygulamasının güvenli bir şekilde yapılabilmesi amacıyla planlamanın önemine dikkat çekiyor. Ülke genelinde 10,500 eczanede aşılama ağının oluşturulması planlanıyor, ancak bu sürecin her aşamasının dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...