Yunanistan’da ilaç kıtlığı sürüyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da ilaç kıtlığı sürüyor

Yunanistan’da anti-epileptikler, antikoagülanlar ve benzeri önemli ilaçların eczanelerde bulunmamasının nedeninin ihracat olduğu belirtildi.

Yunanistan Eczacılar Derneği Başkanı Apostolos Valtas ‘Bir aydır, bir hastanın spastisite tedavisi için gerekli bir kas gevşeticiyi eczanelerde araştırıyorum. Hasta ciddi bir kazadan sonra yatalak ve bu özel durumu tedavi etmek için kronik tedavi görmesi gerekir. Tedavi sekiz enjeksiyon gerektiriyor ve ben sadece bir tane bulabildim. Annesine ne diyeyim?’ dedi.

Yunan pazarındaki ilaç kıtlığı sorununu anlatan rapordan bahseden Başkan, ‘Bu, hekim tarafından reçete edilen ilaç için eczaneden eczaneye arama yapmak zorunda kalan, hatta ilacını bulana kadar tedaviye ara vermek zorunda kalan hastalar için olduğu kadar, bizim için de günlük ve baş edilemez bir sorundur’ diye ekledi.

Eczacılara göre, neredeyse tüm hastalıklar için 200’den fazla ilaçta kalıcı olarak kıtlık var. Bunlara eczanelerde sınırlı miktarda bulunanlar da eklenirse, eksiklikler listesi büyür.

Atina Eczacılar Birliği kısa süre önce yayınladığı açıklamasında ‘Şu anda 400’den fazla temel ilaç eksik ve bunun sonucunda hastalar ve eczacılar bazılarını güvence altına almak için yarışıyorlar. Bunlar, antibiyotikler, antidiyabetikler, antiepileptikler, antikoagülanlar, antidepresanlar vb. gibi yeri doldurulamaz ilaçlar’ ifadelerini kullanmıştı.

Eczacılara göre ilaç kıtlığının temel nedeni, sürekli artan paralel ihracattır. Valtas’ın da belirttiği gibi, Avrupa Birliği’nin en düşük ilaç fiyatlarına sahip ülkesiyiz, bunun sonucunda ilaç firmaları için ihracatlar çok kârlı. İlaç Depolarının Yunanistan’da yüzde 4,67 olarak belirlenen, sattıkları ilaçlardan elde ettikleri kârın, ilaçlar yurt dışına satıldığında katlanarak arttığı kaydediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...