Market Raflarında Satılan Süt Çok Pahalı: Para Üreticiye Gitmiyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Market Raflarında Satılan Süt Çok Pahalı: Para Üreticiye Gitmiyor

Yunanistan Hayvancılık Birliği Başkan Yardımcısı Dimitris Moshos, süpermarket raflarında satılan sütün fiyatıyla üreticilere ödenen fiyat arasındaki büyük farka dikkat çekti.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yunan Hayvancılık Birliği (SEK) Başkan Yardımcısı Dimitris Moshos, ERT’ye yaptığı açıklamada, tüketicilerin süpermarket raflarında ödedikleri fiyatlarla üreticilere verilen fiyatlar arasında ciddi bir uçurum olduğunu vurguladı. Moshos, bu durumu örnekleyerek, inek sütü fiyatlarının litre başına istedikleri 60 sentin çok altında olduğunu belirtti. Koyun ve keçi sütü için ise geçmiş dönemdeki ortalama fiyatların litre başına 1.58 ila 1.54 Evro civarında olduğunu ve 1 kilo beyaz peynir yapımında yaklaşık 4 kilo süte ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

“Aracısız Satışta Bile Büyük Fiyat Farkı”

Moshos, bu fiyatların, üreticinin gerçekte aldığına ve ürünün gerçekte satıldığı fiyata karşılık gelmediğini ifade etti. Bu, süpermarket raflarındaki fiyatların, tarım ürünlerinin gerçek maliyetini yansıtmadığı anlamına geliyor.

Üretici Fiyatları ve Çiftçilerin Sorunları

Üreticilere verilen süt fiyatı, üretilen miktarla orantılı olarak değişiyor. Bu fiyat, 33 cent/litre’den başlayıp, büyük üretim yapan birimlerde yaklaşık 54 cent/litre’ye kadar çıkabiliyor. Ancak, son yıllarda hem yemde hem de enerjide yaşanan büyük artışlar, çiftçiler için ciddi sorunlar yaratıyor.

Moshos, sütte aracı olmamasına rağmen, süpermarket raflarındaki süt fiyatıyla üreticilere ödenen fiyat arasındaki büyük farkı eleştirdi. Devletin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini belirten Moshos, fiyatların bu kadar yüksek olmasının mantıklı bir açıklaması olmadığını ifade etti.

Moshos, “Ben sabahtan akşama kadar üretim yapıyorsam ve tek bir fiyat alıyorsam ve aynı ürüne raflarda iki katı fiyat ödeniyorsa, ne düşünmeliyim?” diye sorarak, süt üreticilerinin karşılaştığı zorluklara ve adaletsiz fiyatlandırmaya dikkat çekti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...