ABD, Yunanistan'daki Askeri Varlığını Arttırıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ABD, Yunanistan’daki Askeri Varlığını Arttırıyor

Son dönemlerde yaşanan Orta Doğu ve Ukrayna krizleri, ABD açısından Yunanistan‘ın jeopolitik önemini arttırmış durumda.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Kathimerini gazetesinde yayımlana Vasilis Nedos’un haberine göre, “Dedeağaç limanı ve tren yolunun iyileştirilmesi ve Amerikan kuvvetlerinin Souda ve Elefsina üslerinde artırılması, Yunanistan’ı ABD’nin bölgedeki neredeyse tek güvenilir ortağı yapıyor.”

Ukrayna ve Dedeağaç Etkisi

Şubat 2022’de yaşanan Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası, Yunanistan’ın Dedeağaç limanı NATO kuvvetleri için stratejik bir geçiş noktası haline geldi. Liman üzerinden Amerikan ve diğer NATO kuvvetleri, demiryolu ile Bulgaristan ve Romanya’ya, oradan da Baltık’a hareket ediyor. Bu rotada helikopterler, tanklar, zırhlı araçlar ve diğer silah sistemleri taşınıyor.

Doğu Akdeniz ve Orta Doğu Bağlantısı

Orta Doğu’da yükselen gerilimler, Yunanistan’ın ABD açısından stratejik önemini daha da vurguluyor. Amerikan Hava Kuvvetleri, Napoli’den başlayarak Girit ve muhtemelen Güney Kıbrıs’a kadar bir dizi hazırlık noktası oluşturuyor. Souda hava üssü, Amerikan kuvvetlerinin yoğun bir şekilde konuşlandığı bir merkez haline geldi.

Elefsina Hava Üssü ve Gelecekteki Planlar

Girit adasındaki Souda üssünün kapasitesinin dolmasının ardından, Amerika’nın Elefsina Hava Üssüne ek kuvvet gönderme talebi ortaya çıktı. İlerleyen dönemlerde, Orta Doğu’daki gelişmelere bağlı olarak, Elefsina’da daha fazla Amerikan uçağının konuşlandırılması gündeme gelebilir.


Yunanistan’daki Amerikan üsleri:

  1. Souda üssü – Girit adası

Hava Üssü’nde (115 Savaş Kanadı) nakliye uçakları, uçan tankerler ve elektronik harp uçakları konuşlandırılmış ve alarm durumundadır. Marathi’deki bitişik deniz tesisleri bir uçak gemisine kadar barındırabilir.

  1. Elefsina
    Son günlerde Amerikan C-130 ve Özel Kuvvetler C-130’ları 112. Avcı Kanadına transfer edildi.
    Özel Kuvvetler.
  2. Larissa
    Larissa Hava Üssü (110 Savaş Kanadı) uzun zamandır ABD hava kuvvetlerine ev sahipliği yapmaktadır. İnsansız MQ-9 REAPER uçakları buradan faaliyet gösterirken, uçan tankerler ve nakliye araçları da sıklıkla ağırlanmaktadır.
  3. Nea Anchialos
    Nea Anchialos Hava Üssü (111. Savaş Kanadı) Sinuk ve Black Hawk helikopterlerinin kış için konuşlanacağı yerdir. Az sayıda helikopter de İskenderiye, Imathia’da konuşlandırılabilir. Bu helikopterler eskiden Stefanovikio’daki Ordu Hava Kuvvetleri üssünü kullanıyordu.
  4. Selanik
    Şehrin havaalanı ve limanı, başta NATO’nun doğu kanadı olmak üzere askeri malzemelerin nakliyesi için düzenli olarak kullanılmaktadır.
  5. Dedeağaç
    Dedeağaç ABD ordusu açısından “Kuzeydeki Souda”, şeklinde tanımlandığı gibi, NATO’nun Doğu Kanadına enerji ve çeşitli silah sistemlerinin taşınması için bir merkezdir ve Ukrayna’daki savaşın patlak vermesinden bu yana NATO genelinde önemi vurgulanmaktadır. Dedeağaç, bölgedeki Amerikan varlığı ve oynadığı rol açısından “kilit” önem taşıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...