Metios’un Taşıyamadığı Yük: Halk Ne Dedi? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Metios’un Taşıyamadığı Yük: Halk Ne Dedi?

Kim derdi ki Hristos Metios, koltuğu garanti gözüyle baktığı 15 Ekim ikinci tur yerel seçimlerinde kaybedecek?

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Metios, arkasında Yeni Demokrasi Partisi ve Başbakan Kiryakos Miçotakis’in desteğiyle sanki kesin kazanacakmış gibi bir hava yaratmıştı. Fakat olmadı; Metios yerel seçimlerde kaybetti ve böylece bir dönem kapandı. Peki, neler oldu da Metios’un dönemi böyle bir sona erdi?

Geride Bıraktığı Dönem

Metios, aslında ilk eyalet başkanı seçildiği 2016’da eyalet başkan adayı olarak oy pusulalarında yer almamıştı. O koltuğa, 2014’te Eyalet Başkanı seçilen Yorgos Pavlidis’in kansere yenik düşmesi sonucu oturmuştu. Pavlidis, önce oğlu sonra kendisi yaşamlarını yitirmişti. Ve Metios, bu trajik olayın ardından Rodop ilinden meclis üyesi olarak, Atina’dan gelen “işaretle” vefat eden Pavlidis yerine eyalet başkanı olmuştu. Ardından 2019 geldi. Bu sefer Yeni Demokrasi’nin desteğiyle, Eyalet Başkanı iken bir daha Eyalet Başkan adayı oldu Metios. Ve seçimlerin ikinci turunda rakibi Hristodulos Topsidis’i az bir fakla yenerek, ilk defa sandıkların oyuyla Eyalet Başkanı seçilmiş oldu.

Metios Geriye Silik İz Bıraktı

2016’dan bugüne bölgeyi yöneten Metios, eyalet başkanı olarak silik bir iz bıraktı. Bellki çok çaba sarf etti ama bunu icraata yansıtamadı, bilemiyoruz. Ancak su taşkınları, bir türlü onarılamayan yıkık köprüler, bozuk yollar, yanan ormanlar, Avrupa’dan gelen ancak bir türlü vatandaşa yansımayan Avrupa programları, ekonomik çöküş, parasız kalan bölge insanının Avrupa ülkelerine mecburen çalışmaya gitmesi derken bölgede büyük sorunlar yaşandı ve neredeyse hiçbiri çözüme kavuşturulamadı. Öyle ki, seçim öncesi bile bölgenin kalkınması adına hiçbir umutlu tablo çizilemiyordu. Bütün bu olumsuzluklar son seçimi etkiledi tabii. Başbakan ve bakanların seçime birkaç gün kala Metios’u desteklemek için gelmeleri de işe yaramadı. Metios’a ilk tur oy veren seçmeni, ikinci turda sandığa gitmedi.

Seçim Sonuçları ve Sonrası

2023 seçimlerinde Metios’un karşısına yine Topsidis çıktı, fakat sonuç bu sefer farklı oldu. Topsidis, %50.861 oy oranı ve 27 sandalye ile yeni eyalet başkanı oldu. Metios ise %49.14 oy oranı ve 13 sandalye ile muhalefete düştü. Bu arada Metios’un listesinden seçimde yıldızı parlayanlar da oldu. Yeni Demokrasi Partisi üyeleri arasında Rodop ilinde 7 bin 163 oyla yarışı kazanan Nikolaos Çalikidis’in ismi, partinin gelecekteki milletvekili ve eyalet başkan adayı olarak öne çıkıyor. Hakeza Kaan Mümin ve Ahmet Kasap’ın üstün performansları ve 6 bine yaklaşan oyları en çok konuşulanlar arasında.

Son Söz

Son tahlilde, Metios’un döneminin Yeni Demokrasi içerisinde de kapandığını ve onun yerine parti desteğiyle 5 yıl sonra eyalette kimin geçeceğinin şimdiden konuşulmaya başlandığını görüyoruz. Bu arada çok dillendirilmese de, yeni seçilen Topsidis’in Yeni Demokrasi kökenli olması partilleri avutuyor tabii. Çünkü bölgede yaşanan hayal kırıklıklarınn bir şekilde üstesinden gelmeleri gerekiyor. Umalım önümüzdeki 5 yıllık dönem, yeni Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis yönetimiyle bölge için daha olumlu olur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclisi Yemin Töreni Gerçekleştirildi

Doğu Makedonya Trakya Eyalet Meclisi’ne seçilenler için düzenlenen yemin merasimi yeni Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis’in ve meclis üyelerinin katılımıyla coşkulu bir törenle gerçekleştirildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Topsidis: 'Kimse Eyalet Başkan Yardımcılığı Görevinde 5 yıl Sabit Kalmayacak'

Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nin yeni Eyalet Başkanı Hristodulos Topsidis, eyalet yönetiminde kimsenin eyalet başkan yardımcılığı görevinde 5 yıl sabit kalmayacağını söyledi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'den Eyalet Meclisi'ne Hristos Metios Sürprizi

Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’nde gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından yaşanan siyasi hareketlilik devam ediyor.
Devamını oku...