Yunanistan, Batı Nil Virüsü'nde Avrupa Lideri - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan, Batı Nil Virüsü’nde Avrupa Lideri

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (ECDC) yeni verilerine göre Yunanistan, Batı Nil Virüsü vakalarında ikinci, fakat ölümler açısından Avrupa’da ilk sırada.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu yaz ve 13 Ekim Cuma gününe kadar Yunanistan‘da kaydedilen 157 Batı Nil virüsü vakası bulunmaktadır. Bu vakalardan 20’si hayatını kaybetmiştir. Karşılaştırıldığında, İtalya’da 307 vaka olmasına rağmen sadece 18 ölüm rapor edilmiştir.

Ölümler ve Vakaların Dağılımı

ECDC’nin epidemiyolojik verilerine göre, bu yıl Avrupa genelinde toplam 632 Batı Nil virüsü vakası kaydedilmiştir. Özellikle şu ülkelerde vaka ve ölüm sayıları dikkat çekicidir:

  • İtalya: 307 vaka, 18 ölüm
  • Yunanistan: 307 vaka, 20 ölüm
  • Romanya: 81 vaka, 10 ölüm
  • Fransa: 33 vaka, 0 ölüm
  • Macaristan: 29 vaka, 0 ölüm
  • İspanya: 14 vaka, 2 ölüm
  • Hırvatistan: 6 vaka, 0 ölüm
  • Almanya: 4 vaka, 0 ölüm
  • Kıbrıs: 1 vaka, 0 ölüm

Virüsün Yayılması

Yunanistan’daki vakaların çoğu yaz ve sonbahar aylarında kaydedilmiştir. Virüsün dolaşımı Yunanistan’ın tüm bölgelerinde gözlemlenmiş, fakat tüm şehirlerde rastlanmamıştır. İlk vaka bu yıl Kastoria’da kaydedilmiştir.

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil virüsü ilk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil bölgesinde tespit edilmiştir. Enfekte bir sivrisineğin ısırması, virüsün ana bulaşma yoludur. Sivrisinekler, enfekte kuşları ısırdıklarında virüsü kaparlar ve daha sonra virüsü insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırırlar.

Önemli Bilgiler

Enfekte olan insanlar ve diğer memeliler “ölü konak” olarak kabul edilir. Yani, kanlarında bulunan virüs miktarı, sivrisinekleri enfekte etmeye yetecek kadar yüksek değildir. Vakaların çok küçük bir kısmında, virüs organ nakli veya kan transfüzyonu yoluyla bulaşmıştır. Ancak, virüs cinsel veya diğer temaslarla doğrudan insandan insana geçmemektedir.

Yunanistan’da ve Avrupa genelinde Batı Nil virüsü vakalarının artışı, halk sağlığı için ciddi bir endişe kaynağıdır. Önleyici tedbirlerin alınması ve halkın bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...