8 Ekim Yerel Seçimleri: Bilmeniz Gereken Herşey - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

8 Ekim Yerel Seçimleri: Bilmeniz Gereken Herşey

Yunanistan’da belediye ve eyalet seçimleri için son düzlüğe girildi. Belediye ve eyalet yönetimleri n seçileceği yerel seçimler 8 Ekim Pazar günü yapılacak ve hiçbir listenin çoğunluğu elde edememesi halinde süreç 15 Ekim Pazar günü tekrarlanacak.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Yaklaşan seçimlerde, yerel yönetimlerin seçilmiş organlarının seçimi için çoğunluk seçim sistemi, 2019’daki bir önceki yerel seçimlerde basit nispi temsil seçim sisteminin uygulanmasının ardından yeniden uygulamaya konuluyor.

Yüzde 43’ünden Fazlasını Alan Kazanacak

Tüm geçerli oyların %43’ünden fazlasını alarak çoğunluğu oluşturacak liste  seçimi kazanmış kabul edilecek.

İlk turda hiçbir listenin bu yüzdeyi toplayamaması durumunda, en çok oyu alan iki listenin belediye başkan adayları arasında ikinci tur oylama yapılacak. Belediye veya eyalet meclisine ilk turda en az %3’lük bir yüzde alan liste kesin mecliste temsil edilecek.

Görev Süreleri 5 Yıl Sürecek

Yeni seçilecekler, 1 Ocak 2024 tarihinde atanacak ve 5 yıl olan görev süreleri 31 Aralık 2028 tarihinde sona erecektir.

Yunanistan çapında toplam 1,222 liste ülkenin 332 belediyesinin belediye meclislerine girmek için yarışırken, 78 liste da 13 eyalet için yarışıyor.

Aday Çok Koltuk Az

Belediye meclislerindeki toplam 8,481 koltuk için 63,906 aday yarışıyor, yani 7.5 adaya bir koltuk düşüyor. Benzer şekilde, eyalet konseylerindeki 611 koltuk için 7.395 aday seçmenlerden oy istiyor; bu da her 1 koltuk için 12 adayın yarıştığı anlamına gelmektedir.

En fazla aday sayısı (80,465) belediyeler içindir. Önceki seçimlerde belediye meclisi seçimleri için kullanılan ayrı oy sandığının kaldırıldığını belirtmek gerekir. O zamana kadar olduğu gibi, önümüzdeki seçimlerde de muhtarlar ve meclis üyesi adayları, belediye başkanı adaylarının listelerine dahil edilmiştir. Daimi nüfusu 200’e kadar olan belediyeler tek üyeli bir organ olan belediye başkanını seçmektedir. Nüfusu 201 ile 2000 arasında olan belediyeler, yerel seçim sonuçlarına göre üç üyeli bir meclis seçecekler. Nüfusu 2,000’den fazla olan belediyelerde ise ilgili belediyenin seçilmiş belediye başkanının listesi belediye meclisinde çoğunluğa sahip olacak.

Kimler Oy Kullanabilecek?

17 yaşını doldurmuş, yani 31 Aralık 2006 tarihinde ya da daha önce doğmuş ve belediyenin seçmen kütüğüne kayıtlı olan tüm vatandaşlar oy kullanma hakkına sahiptir. Yunan vatandaşlığına sahip olmayan ancak Yunanistan‘da ikamet eden, 17 yaşını doldurmuş ve ikamet ettikleri belediyenin özel seçim kütüklerine kayıtlı olan diğer 26 Avrupa Birliği üyesi ülkenin vatandaşları 30 Haziran 2023 tarihine kadar oy kullanma hakkına sahip olacak.

Parlamento seçimleri, Avrupa seçimleri ve referandumlar için geçerli olan gurbetçiler, denizciler ve mahkumlar için özel seçmen kütükleri yerel seçimler için geçerli değildir. Bu da seçmenlerin oy kullanma haklarını sadece seçmen kütüklerinde kayıtlı oldukları belediyelerde kullanabilecekleri anlamına gelmektedir.

Nerede Oy Kullanacağım?

Seçmenler, Yunanistan İçişleri Bakanlığı’nın https://mpp.ypes.gov.gr/ adresinde bulunan “Nerede oy kullanacağınızı öğrenin” online platformu aracılığıyla oy kullanma haklarını nerede kullanacaklarını öğrenebilirler.

Aynı amaçla 2131361500 telefon numarasıyla aynı anda 30 kişinin arayabileceği ve her gün 08.00-20.00 saatleri arasında hizmet veren bir çağrı merkezi kurulmuş durumda.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...