8 Ekim Yerel Seçimlerinde Nerede Oy Kullanacağız? Seçim Barajı Kaç? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

8 Ekim Yerel Seçimlerinde Nerede Oy Kullanacağız? Seçim Barajı Kaç?

Yunanistan’da belediye ve eyalet meclislerinin belirleneceği yerel seçimler 8 Ekim Pazar günü yapılacak.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

İlk turda bir listenin iktidar olabilmesi için gereken çoğunluğun sağlanamadığı yerlerde ise bir sonraki 15 Ekim Pazar günü ikinci tur gerçekleştirilecek.

Yerel seçimler sonucunda belirlenen meclis üyeleri 1 Ocak 2024 tarihinde resmen göreve başlayacak. Seçmenler sandıklarda Belediye Başkanları, Eyalet Başkanları ile Belediye ve Bölge Meclisleri üyelerinin seçimi için oy kullanacak.

Seçim günü itibariyle 21 yaşını doldurmuş olanlar belediye başkanı ve bölge belediye başkanı olarak seçilebilecek. Belediye veya bölge meclis üyeliğine ise 18 yaşını doldurmuş herkes seçilebilir.

Bu koşullar Yunanistan‘da ikamet eden Avrupa Birliği ülkelerinin vatandaşları için de geçerlidir. Seçimler, 30 Haziran’a kadar belirlenen seçmen kütükleri esas alınarak yapılacak.

Nerede oy kullanacaksınız?

Nerede oy kullanacağınıza gelince, prosedür Haziran genel seçimlerinden tanıdık: Yunanistan İçişleri Bakanlığı‘nın ‘2023’te nerede oy kullanacağınızı öğrenin’ web sitesi aracılığıyla.

Nerede oy kullanacağınızı öğrenmek için buraya tıklayın

Seçmenler kişisel bilgilerini ilgili alanlara dolduracak (soyadı, adı, baba adı, anne adı, doğum tarihi) ve birkaç tıklamayla hangi ilçede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecekler.

Ekim ayında yapılacak yerel seçimlerde, 2021 yasasına göre, 2019’dakine kıyasla önemli değişiklikler olacak.

Özellikle basit nispi temsil kaldırılmış durumda. Belediye başkanı ve bölge valisinin seçilmesi, %43 seçim barajı ile ilk turdan itibaren sağlanacak. Eğer bu mümkün olmazsa, oylama bir sonraki Pazar günü ilk iki gelen aday arasında tekrarlanacak. Eğer birinci gelen liste %60’a kadar oy alırsa, belediye veya bölge meclisindeki sandalyelerin 3/5’ini alacak.

Ayrıca belediye ve eyalet meclislerine giriş için %3’lük seçim barajı bulunuyor.

Yerel yönetimler için beş yıllık görev süresi bu seçimlerden itibaren geçerli olmak üzere yeniden getirilmiştir. Yeni belediye başkanları ve eyalet başkanları 1 Ocak 2024 tarihinde göreve başlayacak ve görev süreleri 31 Aralık 2028 tarihinde sona erecek.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...