Profesör Gogkas: Teselya sel felaketi ekonomiyi olumsuz etkileyecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Profesör Gogkas: Teselya sel felaketi ekonomiyi olumsuz etkileyecek

Yunanistan‘ın Teselya bölgesinde yaşanan ve ölümlere neden olan Daniel kötü hava şartları ve sel felaketi nedeniyle ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesi ve birçok üründe yeni zamların gelmesi bekleniyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Trakya Dimokritos Üniversitesi Ekonomik Analiz ve Uluslararası Ekonomi Profesörü Periklis Gogkas, Teselya’yı vuran sel felaketinden dolayı Yunanistan genelinde ürün fiyatlarının ve genel olarak ekonominin etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Profesör Gogkas, Batı Trakya‘da Evros yangınlarının önemli bir ekolojik zarar neden olduğunu ancak Teselya sel felaketinden daha az ekonomik etkiye sahip olduğunu belirtti. Teselya bölgesi Yunanistan’da sütün %25’ini ve tahılların %25’ini, domuz etinin %71’ini ve koyun ve keçilerin %30-35’ini üretmekteydi. Bu nedenle, sel felaketi, hem selden doğrudan etkilenen hem de bu ürünleri hammadde olarak alıp işleyerek Yunanistan pazarına arz eden ya da daha da önemlisi ihraç eden bölge sanayisini etkileyecek.

Gogkas ayrıca, spekülasyon sorununun da ortaya çıkabileceğini, birçok işletmecinin bu felaketleri, hammaddelerinin fiyatını artırmadan fiyatları yükseltmek için bir bahane olarak kullanacağını hatırlattı.

Ürünlerdeki artışların nasıl durdurulacağı sorusuna Gogkas, müdahale edilebilecek kısmın spekülasyonu, yani ürünler etkilenmediği halde fiyat artışlarını kontrol edecek mekanizmalara sahip olmak olduğuna işaret etti. Ancak piyasada mal kıtlığı olduğunda, bir sonraki adım fiyatlarını arttırmak olacak ve bu kaçınılmaz bir gerçek.

Felaketin hem anlık hem de uzun vadeli sonuçlar doğuracağını söyleyen Profesör Gogkas’a göre, anlık sonuçlar arasında ürün fiyatlarının artması ve bazı işletmelerin kapanması yer alabilir. Uzun vadeli sonuçlar arasında ise tarımsal üretime dayalı endüstrilerin terk edilmesi riski bulunmakta.

Trakya Dimokritos Üniversitesi Profesörü, hükümetin 2,25 milyar evroluk yardım paketinin yeterli olmadığını vurgularken, yatırım notunun yükseltilmesinin sıradan vatandaşlar için çok önemli bir şey olmadığını, ancak Yunan ekonomisi için olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Uzmanlar Teselya sel felaketinin, Yunanistan ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği ve hem anlık hem de uzun vadeli sorunlara yol açacağını öngörüyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...