Eris varyantı ve 15 Ağustos tatili hastaneye yatış sayısını iki katına çıkardı: Uzmanlar ne diyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eris varyantı ve 15 Ağustos tatili hastaneye yatış sayısını iki katına çıkardı: Uzmanlar ne diyor?

Yunanistan‘da koronavirüsün Omikron alt varyantı olan “Eris” vakaları ve bu nedenle hastaneye yatış sayıları artmaya devam ediyor.

Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu EODY’nin raporuna göre, “Eris” vakaları genel korona vakalarının yüzde 11’ini oluşturuyor. Ancak genel oranın daha yüksek olduğu ve yapılan testlerde yakalanmadığı tahmin edilmektedir. Kesin olan ise, şu ana kadar tespit edilen alt varyant vakalarının çoğunun Girit bölgesinden olduğu.

Uzmanlar, “Eris”in daha bulaşıcı ve daha şiddetli olabileceği konusunda uyardı. Özellikle yaşlı ve savunmasız nüfus gruplarının dikkatli olması ve aşılarını yaptırması gerekiyor. Antiviral ilaçlar da şiddetli enfeksiyondan kaçınmada etkili olabilir.

Yunanstan’da Ortodoks inancına göre 15 Ağustos Hz Meryem’in göğe yükselmesinin kutlanması ve ailelerin bayramlaşması nedeniyleı önümüzdeki günlerde koronavirüs salgınlarına da yansıyacak. enfeksiyonlardaki artış ve hastanelere yatışların devam etmesi bekleniyor.

Dikkatler, sonbaharda aşı takviyesi için çağrılma olasılığı çok yüksek olan yaşlı ve savunmasız nüfus gruplarına odaklanmış durumda. Bilim insanları, şiddetli enfeksiyondan kaçınmada bir müttefik olan ve hastalığın başlangıcında, semptomlar şiddetlenmeden önce alınması gereken, duyarlı kişiler için antiviral ilaçların “faydasını” hatırlatıyor.

Atina Üniversitesi Hijyen ve Epidemiyoloji Doçenti Gikas Mayorkinis’in aktardığına göre, “Eris” adı verilen Omikron alt varyantının oranı Avrupa’da yükselişte ve öyle görünüyor ki kıtaya hakim olacak. Eris adlı yeni varyantın tespit edildiği 50 ülkeyi çoktan aştık ve İngiltere’de yapılan kapsamlı analizlere göre, bu varyantın vakalardaki ve hastaneye yatışlardaki artıştan sorumlu olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nde de durum benzerlik gösteriyor ve Eris vakalarında artış görülüyor. 

Uzmanlar Yunanistan’da Eris adlı yeni alt varyantın muhtemelen son haftalardaki salgından sorumlu olduğunu düşünüyor.
Korunma için ne yapmalıyız?

Koronavirüsten korunmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

  • Maske takın
  • Ellerinizi sık sık yıkayın
  • Kalabalık yerlerden kaçının
  • Hasta kişilerle temastan kaçının
  • Aşı olun
  • Antiviral ilaçları reçete edildiği gibi alın

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...