Botroços: Süpermarketlerde gördüğümüz fiyatlar kabul edilemez - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Botroços: Süpermarketlerde gördüğümüz fiyatlar kabul edilemez

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) Çiftçi Derneği başkanı Nikos Botroços, süpermarketlerin koronavirüs pandemisi ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle fiyatların pahalı kaldığı iddiasını bir ‘bahane’ olarak nitelendirdi.

‘Sanırım tüccarlar ve şirketler bir yanda koronavirüs, diğer yanda Ukrayna’daki savaş demenin bir yolunu buldu’ diyen Botroços, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Süpermarketlerdeki zamlar çok büyüktü. Hafif bir düşüş var ama sanayilerin alması için yüzde 50-60 düşen hammadde farkı kadar büyük değil, nihai ürün fiyatı yüzde 50-60 düşmedi. Evet düştü ama süpermarketlerde gördüğümüz fiyatları haklı çıkaracak kadar değil.’

Bugünlerde çiftçiler, fiyatı kilo başına 25 cent civarında olan durum buğday satıyorlar. Bu da 100 evro kazanmak için 400 kilo satmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle Nikos Botroços’a göre çoğu, fiyatların önümüzdeki dönemde düzelmesini bekliyor.

Ve bu yıl, çiftçilerin büyük çoğunluğu, AB tarafından prim verildiğinden dolayı ve daha iyi bir satış fiyatına (ve buna karşılık gelen üretim maliyetine) sahip olduğu ve bölgenin toprağına daha uygun olduğu için yumuşak değil sert buğdayı seçti.

Nikos Botroços, bu yılki dönüm başına verimi ‘ortalamadan iyiye’ diye nitelendirerek, yağışın iyi olduğunu ve sulamada sorun yaratmadığını bildirdi. Ancak üretim iyi olmakla birlikte satış fiyatlarının ve özellikle ekim maliyetinin arttığını açıkladı.

Gümülcine Çiftçi Derneği Başkanı’na göre, üretim maliyetleriyle satış fiyatları ‘eşit’ ve eğer çiftçi ektiği araziyi kiralıyorsa zarar ediyor.

Pamuğa gelince, bu dönemde üretimleri iyi bir aşamada, havayla ilgili herhangi bir sorun yaşanmazken, üreticiler daha iyi fiyatlar bekliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi ‘Matematik Her Yerde’ Festivalinde Göz Doldurdu

Gümülcine Celal Bayar Azınlık Lisesi, 17-18 Nisan tarihlerinde Yunanistan Bilim ve Teknoloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Çevrim İçi Öğrenci Matematik Festivali’ne katılarak, matematiğin günlük hayatta ne kadar önemli olduğunu vurguladı.
Devamını oku...