Gezegenin ısınması yıl boyunca devam edecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gezegenin ısınması yıl boyunca devam edecek

Avrupa’daki Copernicus Gözlemevi’nin iklim değişikliği ve El Niño kombinasyonunun okyanus ve kara sıcaklıklarını benzeri görülmemiş seviyelere ittiğini fiilen doğrulamasıyla 2023 yazı aşırı derecede sıcak olacak.

Yazın gidişatını tahmin etmek kolay olmasa da, Çin’den İspanya’ya, Atlantik’i geçerek, daha Nisan ayında rekor sıcaklıklar, orman yangınları, kuraklık, şiddetli yağışlar kaydediliyor…

Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) ‘Bu yılın Haziran ayı, 1991-2000 ortalamasının yarım derece üzerinde, Haziran 2019 rekorunu çok geride bırakarak, küresel olarak kaydedilen en sıcak ay oldu’ diyor.

Copernicus, sıcaklık farkının normalden ne kadar büyük olduğunun altını çizerek, sıcaklığın kuzeybatı Avrupa’da rekorlar kırarken, Kanada, ABD, Meksika, Asya ve doğu Avustralya’nın bazı bölgelerinin ‘normalden açıkça daha sıcak olduğunu’ belirtiyor.

Tersine, batı Avustralya, batı ABD ve batı Rusya’daki sıcaklıklar normalden daha soğuktu.

15 yıldır Haziran sıcaklıkları sürekli olarak 1991-2000 ortalamasının üzerinde, ancak Haziran 2023 diğerlerinin oldukça üzerinde.

‘Bu, alışkın olmadığımız bir tür sapma,’ diye açıklıyor C3S araştırmacısı Julien Nicolas.

Haziran ayında küresel ortalama sıcaklık, önceki otuz yılın ortalamasından 0,53 santigrat derece daha yüksek olan 16,51 santigrat derece oldu.

Haziran 2019’daki bir önceki rekor, bu ortalamanın 0,37 santigrat derece üzerindeydi.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün açıkladığı gibi, yıl boyunca ‘en azından hafifletilmesi’ beklenen bir yoğunlukla devam edecek olan El Niño fenomeni, küresel ısınmayı önümüzdeki aylarda körükleyecek.

Aynı zamanda, Copernicus’a göre, ‘Antarktika buzullarının hacmi, uydu kayıtları tutulduğu için Haziran ayı için en düşük seviyeye geriledi, ortalamanın yüzde 17 altında’.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Okyanus sıcaklık rekoru tahmin edilenden daha erken kırıldı – Gezegen için durum kasvetli

Bir başka olumsuz rekor, bilim insanlarının yıllardır uyarıda bulunduğu çevre ve iklim değişikliğinin hızı konusundaki endişeleri artırıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan denizleri ‘kaynadı’: Sıcaklık 5 dereceye kadar arttı

Atina Gözlemevi sunulan verilerinden de görülebileceği gibi, son sıcak hava dalgasında Yunan denizlerinin yüzey sıcaklığı da önemli ölçüde etkilendi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İklim değişikliği: Bu Temmuz, kayıtlardaki en sıcak olanı

Avrupa, Amerika ve Asya’da sıcaklık rekorları kırılırken, bu Temmuz’un dünya çapında kaydedilen en sıcak ay ve muhtemelen insanlık tarihinin en sıcak ayı olacağı ‘neredeyse kesin’.
Devamını oku...