Batı Trakya’da kurbanlık satımı ve kesimi konusunda Eyalet’ten uyarı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da kurbanlık satımı ve kesimi konusunda Eyalet’ten uyarı

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti Veterinerlik Dairesi, Kurban Bayramı için satılacak ve kesilecek kurbanlar hakkında açıklama yaptı.

Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü, yayınladığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

  • Kurban Bayramı’nda, mezbahalar dışında, veteriner kontrolü yapılmayan yerlerde olası büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesimleri için Veteriner Hizmetleri Bürosu, üretilen etin hijyen ve güvenliğini garanti edemez.
  • Gelişigüzel mezbahalarda hayvanların ve çevrenin korunmasına ilişkin hüküm ve koşullara uyulup uyulmadığı bilinmemektedir. (Tehlikeli maddelerin yakılmaması,
    hayvansal yan ürünlerin çevreye olası bertarafı vb.).

Tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlayarak, Kurban Bayramı kutlaması süresince aşağıdakilerin uygulanması gerekmekte:

  • Herhangi bir işletmeden sığır ve koyun satın alımı, Yetkili Veteriner Makamlarının onayından sonra yapılır ve taşınan hayvanlar beraberinde gerekli tüm belgeleri (ticaret izni, pasaportlar, hayvan işaretleri) taşımalıdır.
  • Hareket halindeki hayvanlar, onaylanmış böcek kovucularla böcek saldırılarından korunurken, sığırlara Nodüler Dermatit için önlemler de uygulanır. Taşıma araçları, hayvanların yüklenmesinden önce ve sonra temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  • Hayvanların sahibi veya araç sürücüsü, durak veya rota boyunca gölgelik bir alan ve su sağlayarak hayvanları korumak için gerekli tüm önlemleri almalıdır.
  • Tüm hayvanlar İslam dininin örf ve adetlerine uygun olarak onaylı kesimhanelerde kesilmeli ve kesim öncesi ve sonrası resmi veteriner hekimler tarafından muayene edilmelidir. Bayram süresince bölgedeki tüm mezbahalar gerekli olduğu sürece çalışacaktır.
  • 18 aydan küçük koyun ve keçilerin tercih edilmesi tavsiye edilir, çünkü bu yaştaki hayvanlar, sentral sinir sistemini etkileyen yavaş seyirli, ilerleyici ve öldürücü nörodejeneratif bir hastalığı denilen Spongiform Ensefalopati bulaştırma açısından bir risk oluşturmaz ve eti doğrudan tüketiciler tarafından alınabilir. Daha yaşlı hayvanlar bu bulaşıcı Süngerimsi Ensefalopatiler hastalığı için test edilmelidir ve ancak negatif bir laboratuvar sonucu sonrasında etleri insan tüketimi için uygun olacaktır.
  • Kesilecek hayvanlar 12 aydan büyük sığır, 18 aydan büyük koyun ve keçi ise aşağıdaki organlar tüketilmez ve imha edilmek üzere yakma tesisine götürülür. SIĞIR: Kafatası, beyin, gözler, bademcikler, omurilik, omurga, tüm bağırsak ve mezenter, KOYUN: Tüm baş ve omurilik (12 aylıktan büyük hayvanlarda).
  • Kesim sonucu ortaya çıkacak tüm hayvansal yan ürünler (deriler hariç) bir mortifikasyon ve yakma ünitesine alınmalıdır.
  • Yalnızca onaylı bir mezbahada kesilecek hayvanların ilgili mali destekle birlikte kayıtlardan silinebileceğini hatırlatırız.
  • Tüm ilgililer, Müslüman tüketicilerin sağlığını korumak, hayvanları, çevreyi korumak bulaşıcı ve paraziter hastalıkların ortaya çıkmasını ve yayılmasını önlemek için veteriner hizmetleri ile işbirliği yapmalıdır.

Kurban Bayramı kapsamında yapılacak kesimlerin sorunsuz ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesi için tüm yetkililerden, Müslüman hemşerilerimizden ve ilgili herkesten yardımları rica ediliyor.

Daha fazla bilgi için yerel Veterinerlik Dairesi ile iletişime geçebilirsiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...