20 soruda, 25 Haziran seçimlerinde nasıl oy kullanacağız? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

20 soruda, 25 Haziran seçimlerinde nasıl oy kullanacağız?

Yunanistan’da 25 Haziran seçimlerine 2 gün kaldı ve vatandaşlar nerede oy kullanacaklarını, nasıl oy kullanacaklarını, sandıklara ve zaitleri dair her şeyi bilmeli.

İçişleri Bakanlığı, vatandaşların en sık sorduğu soruları yanıtlayarak Pazar günkü seçimler öncesinde en önemli soruları yanıtladı.

  1. Ne zaman ve hangi seçimler için oy kullanırız?

Bir sonraki milletvekili seçimleri 25 Haziran 2023 Pazar günü yapılacak. Oylama sabah 7:00 ile akşam 19:00 arasında sürecek.

  1. Hangi seçim sistemi ile oy kullanacağız?

25 Haziran 2023 milletvekili seçimleri, basit nispi sistemle yapılan 21 Mayıs 2023 milletvekili seçimlerinden farklı olarak gelişmiş nispi sistemle yapılacak.

  1. Oy kullanmak zorunlu mu?

Seçim kanununa göre oy kullanma hakkının kullanılması zorunludur.

  1. Oy hakkını kullanma zorunluluğundan kimler muaftır?

Oy kullanma gününde yurt dışında olacaklar ile 70 yaşını aşmış olanlar, zorunlu oy kullanma hakkını kullanmaktan kanunen muaftır. Ayrıca farklı-belediye sakini (eterodimotis) özel seçmen listelerinde kayıtlı olup da, en az kırk (40) kişilik sayının doldurulmaması nedeniyle özel seçim bölümü oluşturulması mümkün olmayan sandıklardaki seçmenler de muaftır.

  1. Nerede oy kullandığımı nasıl bileceğim? 21 Mayıs 2023 seçimlerinde oy kullandığım sandık aynı mı olacak?

Oy kullanma merkezlerinde değişiklik olma olasılığı olduğundan, tüm seçmenlerin oy kullandıkları yere bakmaları şiddetle tavsiye edilir: İçişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden “Nerede oy kullandığınızı öğrenin” bölümünden. Veya İçişleri Bakanlığı Elektronik Devlet Daire Başkanlığı Telefon Merkezini ve 213 136 1500 ve 2131313800 numaralarını her gün 08:00-20:00 saatleri arasında arayarak. 24 Haziran Cumartesi ve 25 Haziran Pazar günleri çağrı merkezi 24 saat açık olacaktır.

  1. Hangi belgelerle oy kullanırım? Kimliğimi kaybedersem ne yapmalıyım?

Nüfus cüzdanınız, pasaportunuz, sürücü belgeniz veya bireysel sağlık kartınız ile yetkili Yunanistan makamları tarafından düzenlenen tüm sigorta sandıklarından oy kullanabilirsiniz. Kişisel bilgileriniz değiştiyse (örneğin, boşanma nedeniyle soyadı değişikliği), ilgili destekleyici belgeleri sağlamanız gerekecektir. Asker ve güvenlik güçleri kimliklerini kullanırlar.

  1. Dijital kimlikle oy kullanabilir miyim?

Evet. Seçmenler, Gov.gr Wallet uygulamasından dijital kimlik kartı kullanılarak da tanımlanabilir.

  1. Yaşadığım bölgenin kütüğünde kayıtlı değilim (eterodimotis). Yaşadığım yerde oy kullanabilir miyim?

Yerleşik olmayan seçmenler, oy kullanma haklarını ikamet ettikleri yerde, yerleşik olmayan özel seçim dairelerinde belirlendiği şekilde kullanırlar. 25 Haziran 2023 seçimleri için, en geç 30 Nisan 2023 tarihine kadar yetkili belediyeye başvuruda bulunan ve belediye tarafından işleme alınanlar ikamet ettikleri belediyede oy kullanabilirler. Bu tarihe kadar işleme alınmayan başvurular, bir sonraki seçim sürecinde dikkate alınmayacaktır. Her halükarda seçmenler hangi sandıkta oy kullanacaklarını www.ypes.gr web sitesi aracılığıyla öğrenebilirler.

  1. Milletvekilleri için nasıl oy kullanırım?

25 Haziran 2023 seçimleri, tercih zaite göre değil, listeye göre yapılacak. Bu süreçle milletvekilleri, her seçim bölgesinin, ilgili parti kurmayları tarafından belirlenen oy pusulasındaki sıralamasına göre seçilir. Bu nedenle parti oy pusulalarına zait koymuyoruz. Ayrıca oluşturulacak sandıkların ekranlarında kalem bulunmayacak.

  1. 21 Mayıs 2023 seçimlerinde kullanılan oy pusulaları halen geçerli mi?

HAYIR. 25 Haziran 2023 milletvekili seçimleri, mevcut yasanın öngördüğü şekilde basılacak yeni oy pusulalarıyla yapılacak. Bu nedenle, 21 Mayıs 2023 seçimlerine ilişkin herhangi bir nedenle seçmenin elinde kalan oy pusulaları geçersiz hale gelir ve kullanılamaz.

  1. Adımı seçmen kütüklerinde bulamazsam ne yapmalıyım?

Seçmen kütüklerinde isminizi göremiyorsanız, oy verme işlemi bitene kadar seçmen kütüklerinde kayıtlı olduğunuz Belediye ile iletişime geçin.

  1. Çifte kayıtlı olduğumu keşfettim. Ne yapmalıyım?

İki veya daha fazla belediyenin belediye kayıtlarında kayıtlısınız. 25 Haziran milletvekili seçimleri için, ilgili belediyelerle iletişime geçtikten sonra doğrulanan yasal kaydınızın bulunduğu belediyede oy kullanmalısınız. Mahkeme temsilcisi, çifte kayıtlı olduğunuzu ve oy kullanmadığınızı ve başka bir yerde oy kullanmayacağınızı bildiğinize dair bir beyanname imzalamanızı isteyecektir. Bu ifadeler İçişleri Bakanlığı’nda toplanacak ve çapraz referans verilecektir. Bu süreç seçimlerin geçerliliğini sağlar. Çifte oy kullanmanın yasak olduğunu ve ağır şekilde cezalandırıldığını unutmayalım.

  1. Engelli seçmenler için kolaylıklar var mı?

Engelli seçmenler mutlak öncelik ile oy kullanır. Ayrıca, zemin katta yer almayan ve Engelli Kişiler (AmEA) için erişilebilirlik kriterlerini karşılamayan oy sandıkları için engelli seçmenler ve hareket kabiliyeti kısıtlı olanlar için bir karşılama ve destek alanı oluşturulması için hükümler getirilmiştir. Oy pusulasının seçimi için oylama bölümünün içindeki boşlukta, gerekirse seçmen dışında özel erişim:

a) yasal temsilci ve
b) Adli temsilcinin sorumluluğu ve huzurunda seçmenin herhangi bir refakatçisi.

Adli temsilci, oylamanın gizliliğini korumak için gereken sağduyu ve gizlilikle seçmenin isteklerini ifade etmesine yardımcı olur.

Oy verme kabininde ve engelli ve hareket kabiliyeti kısıtlı seçmenler için kabul ve destek alanında, engelli insanlar için yardımcı köpeklere (rehberler) izin verilir.

  1. Yunanistan’da ikamet ediyorum veya 25 Haziran 2023 Pazar günü yurt dışında olacağım. Oy kullanabilir miyim?

Yurt dışında yaşayan Yunanlılar, 17 Mayıs Çarşamba gününe kadar özel seçmen kütüğüne kayıt başvurusunu İçişleri Bakanlığı’nın ilgili platformuna (https://apodimoi.gov.gr) yapmak şartıyla ikamet ettikleri yerde oy kullanabilirler. Başvurunun kabulü için ilgili kanunda belirtilen kriterlerin uygulanacağı açıklanmıştır.

  1. Bir önceki seçimde yurt dışında oy kullanmıştım ama 25 Haziran 2023’te Yunanistan’da olacağım. Oy kullanabilecek miyim?

Yurtdışı özel seçmen kütüklerine kayıt dondurma başvurusu için son başvuru tarihi 26 Mayıs 2023 Cuma günüydü. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular, bir sonraki seçim sürecinde dikkate alınmayacaktır.

  1. Oy hakkı kaç yaşında kazanılır?

Yunanistan’da seçim yılında 17 yaşını dolduran herkesin oy kullanma hakkı vardır. Yani 2023 Seçimleri için 1/1/2006 ile 31/12/2006 tarihleri arasında doğanlar oy kullanabilecek.

  1. Kimler bu haktan mahrumdur?

Medeni Kanun hükümlerine göre hukuki destekten tamamen mahrum olanlar Ceza ve askeri ceza kanunlarında tanımlanan suçlardan herhangi birinde kesin hüküm giymiş olması nedeniyle bundan mahrum bırakılanlar… bu mahrumiyet devam ettiği sürece.

  1. Seçmen kütüklerindeki bilgilerim nüfus cüzdanımdaki bilgilerden farklıysa ne yapmalıyım?

Farklılıklara bağlıdır. Zorunlu ise, belediyenizden bir kimlik belgesi almanız istenebilir. Son dakika sorunlarından kaçınmak için erkenden stok yapmak en iyisidir.

  1. Oy kullanacağım bölgenin kilometre mesafesine göre kaç gün oy kullanma izni hakkım var?

Haftada 5 gün çalışanlar için:

  • 200-400 km arası hareket edecekler 1 iş günü
  • 401 km ve üzeri mesafelerden taşınacak olanlar, sorumlu beyanlarına istinaden tamamen karayolu ile hareket etmek kaydıyla 2 iş günü

Haftada 6 gün çalışanlar:

  • 100-200 km arası hareket edecekler 1 iş günü
  • 201-400 km arası taşınacak olanlar 2 iş günü
  • 401 km ve üzeri mesafelerden taşınacaklara 3 iş günü

Yukarıdaki her iki durumda da, erişimi olmayan adalara taşınanlar, izin günlerinin sayısı, mesafeye ve özel hareket koşullarına bağlı olarak, durum bazında incelenecektir.

  1. Nasıl oy kullanırız?

Seçmenler sandık başına gelir ve kendilerini, kimliklerini tanıyan ve seçmen kütüğündeki kayıtlarını doğrulayan seçim komisyonuna sunar. Seçmenler, katılım sırasına göre ve her bir seçim komitesi tarafından özel olarak belirlenen şekilde, tek tek veya küçük gruplar halinde sandık merkezine girerler.

Oy hakkını kullanmak için seçmenlerin kimliği, fiziksel veya dijital formdaki polis kimlik kartlarına veya yetkili makamdan alınan ilgili geçici sertifikaya veya pasaport veya sürücü belgesine veya tüm sigorta fonlarının bireysel sağlık kaydına dayanır.

Seçim komisyonu, her seçmene adli makamın temsilcisi tarafından paraflanan ve komisyonun mührü ile mühürlenmiş özel olarak işaretlenmiş bir zarfın yanı sıra tüm parti ve adayların eksiksiz kağıt oy pusulalarını verir.

Bedensel zayıflıkları nedeniyle yukarıdakileri yapamayacak durumda olan seçmenler, bu amaçla kendilerine yardımcı olmakla yükümlü olan yargı mercii temsilcisi veya seçim kurulu üyesi ile irtibata geçme hakkına sahiptir.

Oy veren seçmene, talebi üzerine, seçim kurulu başkanı tarafından imzalanmış ve onun mührü ile mühürlenmiş ilgili bir sertifika verilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...