Çikolata 2024’te daha da pahalanacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çikolata 2024’te daha da pahalanacak

Kakao fiyatları fırladı ve çikolata fiyatlarını da beraberinde götürüyor.

Bu yıl şimdiye kadar, kakao vadeli işlemler fiyatları yaklaşık yüzde 21 arttı.

Genellikle olduğu gibi, daha yüksek fiyatlar arzı aşan talepten kaynaklanmaktadır. Bu sezon kakao mahsulü, muhtemelen hastalıklar ve şiddetli yağışlar nedeniyle yetersiz.

Ve gelecek sezon için tahminciler, tropik Pasifik Okyanusu’ndaki doğal fenomen olan ve genellikle daha sıcak küresel sıcaklıklar getiren El Niño nedeniyle başka bir eksiklik bekliyorlar.

Kakao ve süt ürünleri pazarlarına odaklanan Rabobank analisti Paul Joules, bu arada talebin özellikle Avrupa ve Asya’da güçlü kaldığını belirtiyor.

Uluslararası Kakao Örgütü’nün geçen Nisan ayına ilişkin aylık raporuna göre, ‘2021/22 kakao yılı ile karşılaştırıldığında, 2022/23 sezonu, azalan üretim nedeniyle arz açığına doğru gidiyor.’

Fiyat artışı, fakir kakao çiftçilerine bir miktar mali rahatlama sağlayabilir.

Kakao tedarik zincirinde sömürüyü azaltmayı amaçlayan Amsterdam merkezli bir çikolata şirketi olan Tony’s Chocolonely, fiyatların yükselmesinden memnun.

Tony’nin CEO’su Pascal Baltussen, ‘Kakao fiyatlarının artmasından çok mutluyuz’ diyor. ‘Kakao fiyatları, Batı Afrikalı kakao çiftçilerinin geçimini sağlaması için çok düşüktü.’

Fildişi Sahili ve Gana’daki kakao çiftçilerine ödenen ücretleri belirlemek için kakao vadeli işlemleri kullanılıyor. Vadeli işlem piyasasında fiyatların yükselmesiyle birlikte, ‘yetiştiricilerin gelirlerinin olumlu etkileneceğini umuyoruz.’

Diğer çikolatacılar gibi, Tony’s de sadece kakao için değil, şeker için de artan fiyatlardan etkilendi.

Bu yılın başlarında şirket, ABD pazarına girdiği 2015’ten bu yana ilk kez perakendeciler için ABD fiyatlarını yaklaşık yüzde 8 artırdı. Diğer firmalar da fiyatları yükseltti.

Ve kakao maliyetindeki artış, çikolata fiyatında daha fazla artış olabileceği anlamına geliyor.

Kakao sözleşmeleri uzun vadelidir, dolayısıyla daha yüksek fiyatlar muhtemelen henüz tüketicilere yansıtılmamıştır.

Joules, ‘Tüketicilerin etkinin tamamını henüz görmediğini düşünüyorum’ diyor. Yeni sözleşmeler yürürlüğe girdiğinde, ‘tüketiciler için fiyat artışının tamamını o zaman göreceğiz.’

Herhangi bir artış, çikolatanın zaten yüksek olan perakende fiyatlarına eklenecek. ABD perakende satışlarını takip eden NIQ verilerine göre, yılın başından 29 Nisan’a kadar geçen yılın aynı dönemine göre çikolata fiyatları ortalama yüzde 14,5 arttı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

75 Yunan İşinsanından İstanbul'a Ziyaret

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, 75 Yunan işinsanı ile birlikte İstanbul’a önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor.
Devamını oku...