Tutuklanan sınır muhafızlarının konuşmaları ortaya çıktı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tutuklanan sınır muhafızlarının konuşmaları ortaya çıktı

Batı Trakya’nın Dimetoka (Didimotiho) Sınır Muhafız Biriminden beş sınır muhafızı Evros’taki (Meriç) Yunanistan-Türkiye sınırından göçmen kaçakçılığı yapmakla yargılanıyor.

Dün İçişleri servisi memurları tarafından tutuklanan dört sınır muhafızı ve bir polis memuru Türk topraklarında bulunan kaçakçılarla istişare ederek göçmenlerin Evros üzerinden Yunanistan’a girişini kolaylaştırmakla suçlanıyorlar.

İçişleri soruşturması Ocak 2023’te başlarken, polisin eyleminin geçen yıl Ekim ayı gibi erken bir tarihte başladığı tahmin ediliyor.

‘Orgütün’ başında 54 yaşındaki bir polis memuru oluğu vurgulanıyor. Ön soruşturmaya göre, diğer dört meslektaşını işe aldığı iddia ediliyor.

Dün tutuklanan 5 kişinin evlerinde yapılan aramada 26 bin 550 evro nakit, 2 bin 120 ABD doları, 850 Türk lirası ve çeşitli Asya ülkelerinden çok sayıda banknot ele geçirildi.

Paranın çoğu tutuklananlardan birinin evinde bulundu. Polis memurları ayrıca meslektaşlarının elinde 59 cep telefonu buldu.

Gizli soruşturmanın bir parçası olarak, polisler, meslektaşlarının cep telefonlarının şifresini çözmeye devam ederken, aynı zamanda video ve ses kayıt cihazları kullandılar.

Zanlılaların yardımıyla ülkeye giren 12 yasadışı göçmen vakasına karıştıklarının kayıtlara geçtiği, gerçekte ise bu rakamın çok daha fazla olduğu kaydediliyor.

Aralarındaki konuşmalarda ‘Ganimetimizi tekrar görelim’ ya da ‘Valizi kaybetmeyelim’ gibi sözler ve deyimler duyulmakta, bu atıfların ‘hizmetlerinin’ karşılığı olan maddi tazminata atıfta bulunduğunu belirtmektedir.

Hatta ellerinde bulunan paranın gerekçesi konusundaki endişelerini ‘‘Nerden buldun’da (pothen eshes) gösterilmeli’ diyerek dile getirdikleri kayıtlı bir konuşma bile var.

Başka bir deyişle, meslektaşları arasında ‘şişmanlar ekibi’ olarak bilinen kalıcı bir yasadışı göçmenlik kovuşturma ekibi kurdukları kaydediliyor.

Türkiye’deki kaçakçılarla görüştükten sonra, ordu ve Frontex yetkililerinin sorumlu olduğu sınır hattının belirli bölümlerinden uzaklaşarak düzensiz göçmenlerin Yunanistan’a girişine izin verdikleri ileri sürülüyor.

Bazı meslektaşlarını sınırı izlemek için termal kamera kullanmamaya çağırdıkları ve onlara bölgeyi kontrol ettiklerini söyledikleri ekleniyor.

Aralarında kaydedilen konuşmaların içeriğinden, hizmetleri karşılığında aldıkları miktarın tam olarak belirlenemediği, ancak bazı bilgilerle birlikte, her bir göçmen için 1.000 evroluk bir ücret aldıklarından bahsediliyor.

Pazarlık yaptıkları tacirlerin Türk uyruklu olduğu tahmin ediliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...