Antik Yunan parası 6 milyon dolara satıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Antik Yunan parası 6 milyon dolara satıldı

Şimdiye kadar açık artırmaya çıkarılan en pahalı antik madeni para, birkaç gün önce açık artırmaya çıkan 2.400 yıllık bir Yunan altın stateri oldu.

Söz konusu stater, 19 Mayıs’ta İsviçre’nin Zürih şehrindeki Numismatica Ars Classica müzayede evinde düzenlenen bir müzayedede özel bir koleksiyoncu tarafından 6 milyon dolara satın alındı.

Miletliler tarafından MÖ 7. veya 6. yüzyılda Karadeniz kıyılarında kurulan bir Yunan kolonisi olan Toros Yarımadası’nın (bugünkü Kırım) antik Panticapaion’undan köken alan altın sikke, MÖ 340-325 yılları arasında basılmıştır ve ön yüzde açık gözlü bir satir tasvir edilirken, arka yüzde gagasında mızrak tutan bir grifon oyuludur.

Numismatica Ars Classica’nın eş direktörü Arturo Russo, ‘Zürih’teki son müzayedemizde Panticapaio’dan stater müzayedesinin etkileyici sonucundan özellikle memnunum’ dedi.

Russo, ‘Bir bütün olarak madeni para piyasasının patlama yaşadığının ve özellikle eski madeni paraların şu anda güçlü bir alıcı ilgisi çektiğinin bir işareti’ diye ekledi.

Uzmanlar, bu özel staterin, kalitesine atfedilen çok yüksek fiyatı ve aynı zamanda nadirliği ile özellikle yetenekli bir oymacının işi olduğunu tahmin ediyorlar.

Diğer benzer madeni paralar, İngilizler de dahil olmak üzere çeşitli müzelerde bulunmaktadır.

Stater yıllarca Hermitage Müzesi’nin koleksiyonlarındaydı, ancak 1934’te Stalin’in Sovyetler Birliği’nin endüstriyel gelişimini finanse etmek için döviz toplamak amacıyla sanat eserleri satma çabasının bir parçası olarak satın alındı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Tüm zamanların en zengin adamı kimdi?

Ne Elon Musk, ne Bernard Arnault. Şu anda dünyanın en zengin iki insanının serveti birleştiğinde, Mansa Musa’nın anlatılmamış servetine zar zor yetişiyor.
Devamını oku...
Yaşam

İnsanların birbirini bile öldürdüğü paranın beş bin yıllık hikayesi

Para, 5000 yılda çok uzun bir yol kat etti. İnsanlar bir zamanlar istedikleri eşyalar için takas yaparken, günümüzde “bitcoin” gibi hayali kripto para birimleri ile bir şeyler alıp satıyorlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Piyasaya binlerce sahte 2 evro sokan çete yakalandı

Kuzey Yunanistan Emniyet Teşkilatı’na bağlı polis ekipleri piyasaya madeni sahte para sokan şebekeyi tespit ederek operasyon düzenledi.
Devamını oku...