Euro 7 nedeniyle benzinli ve dizelli araçlar 2 bin evro pahalı olacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Euro 7 nedeniyle benzinli ve dizelli araçlar 2 bin evro pahalı olacak

Avrupa’da yeni çok katı Euro 7 emisyonlarının uygulanmasının, geleneksel motorlara sahip yeni arabaların ve kamyonetlerin ortalama fiyatını 2.000 evro artırması bekleniyor.

Dizel motorlu kamyon ve otobüslere yapılan zamların ise 12 bin evroyu bulması bekleniyor.

Birlik tarafından atıfta bulunulan yeni bir araştırmaya göre, özünde, Euro 7 emisyon önerisi, Avrupa Komisyonu tarafından bildirilenden 4 ila 10 kat daha yüksek doğrudan maliyet artışlarına yol açacak.

‘Frontier Economics tarafından yapılan bir araştırma, içten yanmalı motorlu otomobiller ve kamyonlar için araç başına maliyetin yaklaşık 2.000 evro ve dizel kamyonlar ve otobüsler için yaklaşık 12.000 evro olduğunu tahmin ediyor.
Bu rakamlar, Komisyon’un Euro 7 etki değerlendirmesindeki tahminlerinden (arabalar ve kamyonetler için 180 – 450 evro ve kamyonetler ve otobüsler için 2.800 evro) 4 ila 10 kat daha yüksektir’ denildi.

Bu, çok daha katı emisyonları karşılamak için çok daha fazla para yatırmak zorunda kalan şirketlere yeni ve büyük bir darbe. Yine aynı şekilde salgın ve Ukrayna’daki savaşın ardından araç fiyatlarının önemli ölçüde arttığını gören tüketiciler için de keza. Yeni emisyon kuralları, 2026/27’de gerçekleşmesi beklenen Euro 7 standardı yürürlüğe girdiğinde AB’de içten yanmalı motorlu yeni arabaların satışı için geçerli olacak.

Hibrit ve tamamen elektrikli otomobiller birçok durumda hala geleneksel otomobillerden çok daha pahalı olduğundan, tüketici seçenekleri sürekli olarak daralmakta. ACEA’nın ayrı araştırmasında, birçok Avrupalının fiyatları nedeniyle elektrikli araç satın almayı zaten zor bulduğuna işaret etmesi gösterge niteliğinde.

Ayrıca, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’nin, çok daha katı Euro 7 emisyonlarına rağmen, yakın tarihli bir çalışmanın bunun nitrojen oksit (NOx) emisyonlarında maksimum yüzde 4’lük bir azalmayla sonuçlanacağını gösterdiğine işaret etmesi de ilgi çekici.

Ayrıca ACEA tarafından alıntılanan aynı çalışma, ‘bu asgari çevresel faydalara rağmen, Euro 7 standartlarının tüketici ve üreticinin sıfır emisyonlu teknolojilere yaptığı yatırım üzerinde önemli bir etkisi olacağını’ gösteriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

AB'den Zorla Çalıştırılan İşçiler Tarafından Üretilen Ürünleri Almama Kararı

Avrupa Birliği (AB), zorla işçi çalıştırma üzerine kurulu iş modellerine karşı mücadelede kapsamında önemli bir karar aldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da her 4 evden 3’ünde çocuk yok

Yunanistan, Avrupa’daki nüfus sorununda başı çekerken, son veriler, ülkede yaşanan “yetersiz nesil” sorununun boyutlarını gözler önüne seriyor.
Devamını oku...
Yaşam

Otomobil anahtarlarıyla yaptığımız en büyük hata: Ciddi hasarlara yol açabiliyor

Sürüşten önce ve sürüş sırasında yaptığımız birçok hareket vardır ve bunların bir kısmı aracımıza veya bileşenlerinden birine ciddi hasar verebilir.
Devamını oku...