Zeytinyağı fiyatları son 26 yılın en yüksek seviyesinde - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zeytinyağı fiyatları son 26 yılın en yüksek seviyesinde

Dünyanın en büyük üreticisi İspanya’da uzun süredir devam eden kuraklık nedeniyle zeytinyağı fiyatları rekor seviyelere ulaştı ve fiyatların bir süre daha yüksek kalması bekleniyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, küresel zeytinyağı fiyatları ton başı 5,989,8 dolar ile son 26 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Mintec yağlı tohumlar ve bitkisel yağlar analisti Kyle Holland, yüksek fiyatların epy bir süre kalabileceğini söyledi.

İspanya’daki kötü hava koşulları, özellikle uzun süreli kuraklık, fiyatlardaki artışın ana nedeni.

Holland, ‘Fiyatlardaki artışın başlıca nedeni, Akdeniz’in çoğunda, özellikle de önemli bir zeytinyağı üreticisi ve ihracatçısı olan İspanya’da, kötü hava koşulları ve aşırı kuraklık’ derken, son derece kötü hava koşullarının bir sonucu olarak, son zeytin hasadı (Ekim-Şubat) sonrasında üretimin yüzde 50 düşmesinin küresel arzı sınırladığını ve fiyatları yukarı çektiğini söyledi.

Holland ‘Aşırı kötü hava koşulları, İspanya’nın 1,4 ila 1,5 milyon ton olan olağan hasattan yaklaşık 630.000 tona düşmesine neden oldu’ dedi.

Ülkenin Ekolojik Geçiş Bakanlığı’na göre İspanya, Mart ayında ortalama aylık yağışın sadece yüzde 36’sının kaydedildiği bir kuraklık geçirdi. İspanya’da, art arda 36 ay ortalamanın altında yağış yaşadı. Hava düzelmezse, yaklaşan hasat muhtemelen daha kötü olacak.

Holland, ‘Fiyatların bir süre daha mevcut seviyelerde kalmasının muhtemel olduğunu söyleyen piyasa uzmanlarına göre, geçen sezona benzer veya hatta daha düşük bir mahsul olabilir’ diyor.

Avustralya Zeytinyağı Derneği başkanı David Valmorbida CNBC’ye verdiği demeçte, ‘Avrupa’da, özellikle İspanya’nın en büyük zeytin yetiştirme bölgesinde devam eden kuraklığın, küresel bir zeytinyağı arzı sıkıntısına neden olduğu anlaşılıyor’ dedi.

Artan talep, zaten gergin olan tedarik zincirleri üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. Valmorbida, tüketicilerin Covid-19 salgını sırasında ve sonrasında evde daha sık yemek yedikleri ve yemek yaptıkları için 2020’den itibaren fiyatların artmasıyla son yıllarda zeytinyağı talebinin güçlü olduğunu söyledi.

Ek olarak, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ayçiçek yağı kıtlığı fiyatların yükselmesine neden oldu.

‘Ukrayna’da küresel bir ayçiçek yağı kıtlığı yaratan savaşın patlak vermesi, zeytinyağı talebini daha da artırdı’ diye vurgulanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Pahalılıkla Mücadele İçin 4 Yeni Önlem Açıklandı

Yunanistan hükümeti, özellikle temel tüketim ürünlerinde fiyatları düşürmeyi ve hayali indirimlerle mücadeleyi amaçlayan dört yeni önlemi duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Başbakan Miçotakis'ten Pahalılıkla Mücadele için Yeni Önlemler: Çarşamba Günü Açıklanacak

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 2024 yılının ilk Bakanlar Kurulu toplantısında, vatandaşların günlük yaşamını iyileştirmeyi hedefleyen önemli reformlardan bahsetti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zeytinyağı Fiyatları 2 Ayda 2 Katına Çıktı

Yunanistan’da gıda fiyatlardaki artışın hız kesmediği günümüzde, sızma zeytinyağı fiyatlarının yaşadığı iki ayda yüzde 100’e varan yükseliş, tüketicileri derinden etkiliyor.
Devamını oku...