İlaç kıtlığı: Dokuz şirket hakkında şikayette bulunuldu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İlaç kıtlığı: Dokuz şirket hakkında şikayette bulunuldu

Yunanistan İlaç Firmaları Birliği (SFEE), Yunanistan Eczacılar Birliği’nin ilaç firmaları için ilaç kıtlığına ilişkin yaptığı suçlamalara yanıt verdi.

Yakın tarihli bir basın toplantısında, ecza deposu temsilcileri, son beş yılda belirli şirketler tarafından pazarda yetersiz arz olduğunu belirtmişti.

Dernek, dokuz şirket hakkında resmi şikayette bulundu ve Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ilgili denetimlerin sonuçlarını bekliyor.

Ayrıca ilaç mevzuatının endüstrilerin 3 aylık stok tutmasını, aylık bazda en az reçete edilen miktarın satışını yüzde 25 oranında artırmasını ve toptancıların olağan siparişlerinin sürekli karşılanmasını sağladığını vurguluyor.

SFEE yukarıdakilere yanıt vererek, yüzde 50 ila yüzde 300 gibi büyük bir kâr marjıyla eczanelerin kıtlık durumunda paralel ihracatının oynadığı rolün yanı sıra Panhelenik Eczacılar Birliği’nin bu konuda veri sağlamayı asla kabul etmediğini vurgulamaktadır. SFEE şunlara vurguda bulunuyor:

“Eczane yönetimi aşağıdakileri görmezden geliyor gibi görünüyor:

1) Kıtlığın etkenlerinden biri de dünya çapında birçok ilacın üretimini etkileyen hammadde sorunlarıdır.

2) EOPYY Hastane ve eczanelerinde ilaç sıkıntısı yaşanmazken, tedariği toptan ticaret yolu ile yapılan şahıs eczaneleri kanalında eksiklik yaşanmaktadır.

3) Bahsi geçen ürünlerin birçoğunda 2022 yılında önemli geri dönüşler almamız, mevsimsel paralel ihracat talebine bağlı olarak pazardaki miktarların durgunlaştığının bir göstergesidir.

4) Çok uluslu ve yerel ilaç firmaları sürekli olarak (tatillerde bile) reçeteli ilaç talebini karşılamakta ve ayrıca satışlarını her gün EOF’a beyan etmektedir.

5) EOF, ilaç şirketlerinin ülkedeki hastaların ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığını kontrol etme ve arz yetersizliği olup olmadığını belirleme yeteneğine sahiptir. Ayrıca şirketler, üretim sorunları veya aşırı talep artışı da dahil olmak üzere herhangi bir nedenle pazar arz sorunları ortaya çıktığında EOF’u bilgilendirir.

6) Yunanistan Eczacılar Derneği, ilaç endüstrisi gibi üyelerinin satışlarına ilişkin verileri sürekli olarak vermeyi hiçbir zaman kabul etmemiş ve Devlet de bu alanda şeffaflığı desteklememiştir. Bu nedenle, Eczaneler İdaresi, yalnızca şirketlerin sorumluluğunda olmak üzere, yetersiz arzdan söz edemez.

7) Yunanistan’da ilaç fiyatlarının düşük olması, paralel ihracat yapanlara (yüzde 50’den yüzde 300’e) büyük bir kâr marjı bırakıyor ve bunlar, ilaç firmaları değil toptancılar.

SFEE ve üye şirketleri, Yunanistan ve Avrupa’da önceliğin Halk Sağlığı olduğunu vurguluyor ve hastalara sürekli ve kesintisiz ilaç tedarikini sağlamak için Yetkililer ve Avrupa Komisyonu ile işbirliği yapıyoruz.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...