Çocuk ölümlerine neden olduğu iddia edilen öksürük şurupları üzerine araştırma - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çocuk ölümlerine neden olduğu iddia edilen öksürük şurupları üzerine araştırma

Dünya Sağlık Örgütü, çocuk ölümlerine neden olduğu iddia edilen öksürük şurupları üreten ilaç şirketleri arasındaki olası bağlantıyı araştırıyor.

Reuters’e konuşan bir kaynak, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), öksürük şuruplarının üç ülkede 300’den fazla çocuğun ölümüne neden olduğu iddia edilen ilaç şirketleri arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırdığını söyledi.

DSÖ, çocuk ölümleriyle bağlantılı formülasyonlarda ‘kabul edilemez seviyelerde’ toksin olduğunu belirterek, Hindistan ve Endonezya’daki altı ilaç şirketinin bunları yapmak için kullandığı hammaddeler hakkında daha fazla bilgi istiyor.

Temmuz 2022’de akut böbrek yetmezliğinden çocuk ölümleri ilk olarak Gambiya’da, ardından Endonezya ve Özbekistan’da görülmüştü.

DSÖ, ölümlerin çocuklara tehlikeli maddeler içeren öksürük şurupları verilmesiyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti: dietilen glikol veya etilen glikol.

Dietilen glikol ve etilen glikol, antifriz olarak ve fren sıvılarında ve diğer endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılan maddeler ve ayrıca bazı farmasötik ürünlerde gliserine göre daha ucuz bir alternatif.

Büyük miktarlarda dietilen glikol ve etilen glikol toksik olabilir ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

DSÖ sözcüsü Margaret Harris, daha fazla yorum yapmadan, ‘Kolayca önleyebileceğimiz bir şeyden daha fazla çocuk ölümü görmemek bizim için en önemli önceliktir’ dedi.

Pazartesi günü DSÖ, araştırmasını aynı şurupların satılmış olabileceği dört ülkeye genişlettiğini söyledi: Kamboçya, Filipinler, Doğu Timor ve Senegal.

Ayrıca diğer hükümetleri ve küresel ilaç endüstrisini, şüpheli formülasyonları belirlemek için acil soruşturmalar başlatmaya ve aynı zamanda ilaç üretimi için düzenleyici çerçeveyi sıkılaştırmaya çağırdı.

BM ajansı, Ekim 2022’de ve bu ayın başlarında iki Hintli şirket, Maiden Pharmaceuticals Ltd ve Marion Biotech tarafından üretilen öksürük şurupları hakkında şimdiden uyarılar yayınladı.

Bu şurupların Gambiya ve Özbekistan’daki çocukların ölümleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekerken, vatandaşlardan bunları kullanmayı bırakmalarını istedi.

Bu arada DSÖ, Ekim ayında Endonezyalı dört şirket tarafından üretilen ve yalnızca ülkede satılan öksürük şurupları hakkında bir uyarı yayınladı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Yalnızlık' Uyarısı: Her 4 kişiden 1'i...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yalnızlığın küresel bir halk sağlığı tehdidi haline geldiği konusunda uyarıda bulunuyor. COVID-19 pandemisinin ardından, yalnızlık ‘virüsü’ resmen ‘evrensel halk sağlığı tehdidi’ olarak ilan edildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

DSÖ: Gazze'de Ölenlerin Yarıya Yakını Çocuk

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Ekim tarihinden itibaren Gazze Şeridi’nde yaşanan olaylar sonucu 7.028 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. DSÖ’nün raporuna göre, ölenlerin yüzde 40’ından fazlası çocuk.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...