Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Yalnızlık' Uyarısı: Her 4 kişiden 1'i... - Azınlıkça
Yaşam

Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘Yalnızlık’ Uyarısı: Her 4 kişiden 1’i…

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yalnızlığın küresel bir halk sağlığı tehdidi haline geldiği konusunda uyarıda bulunuyor. Yalnızlık ‘virüsü’ resmen ‘evrensel halk sağlığı tehdidi’ olarak ilan edildi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu durum, günde 15 adet tûtûnlü mamul kullanımı kadar tehlikeli ve hareketsiz yaşam tarzı ve obeziteden bile daha ölümcül etkilere sahip olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar, yalnızlığın uzun süre gölgede kalan, ancak zihinsel ve fiziksel hastalıklara neden olan bir sorun olduğunu vurguluyor. Batı dünyasında daha yaygın bir problem olarak görülse de, gençler de dahil olmak üzere yaklaşık bir milyar insanın ruh sağlığı sorunlarıyla yaşadığına dikkat çekiliyor. WHO, yalnızlığın dünya genelinde her 4 kişiden 1’ini etkilediğini tahmin ediyor.

Yaşlılar için yalnızlık, bunama ve koroner kalp hastalığı risklerinde artışa neden olurken, gençlerin de %5 ila %15’i yalnızlık duygusu yaşamakta. Avrupa’da bu oran %5,3 iken Afrika’da %12,7’ye çıkmakta.

Araştırmacılar, sosyal kopukluğun geniş çaplı bir ruh sağlığı krizinin temel nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor. İskoçya’daki Glasgow Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma, arkadaş veya akraba etkileşimi eksikliğinin erken ölüm riskini %39 artırabileceğini gösterdi. Cancer dergisinde yayınlanan bir başka çalışma ise, yalnız yaşayan ve hisseden yetişkinlerin kanserden ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bildiriyor. Özellikle 45-64 yaş arası yetişkinlerde bu risk %43’e kadar çıkmakta ve erkeklerin kadınlara göre daha yüksek risk altında olduğu belirtiliyor. Yalnızlık, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarla da ilişkilendiriliyor.

Amerikan Endokrin Derneği’nin 2023 yılında sunulan verileri, sosyal izolasyonun artan ruhsal bozukluk riski ve genel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koyuyor. Bu nedenle, yalnızlık ve izolasyonla mücadele eden kişilerin terapi, destek grupları veya arkadaşlarla bağlantı kurarak yardım ve destek aramasının önemi vurgulanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

DSÖ: Gazze'de Ölenlerin Yarıya Yakını Çocuk

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 7 Ekim tarihinden itibaren Gazze Şeridi’nde yaşanan olaylar sonucu 7.028 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. DSÖ’nün raporuna göre, ölenlerin yüzde 40’ından fazlası çocuk.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da hava kirliliği alarm veriyor

Guardian’ın yaptığı bir araştırma, Yunanistan’da yaşayanların %98’inin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen sınırların çok üzerinde hava kirliliğine maruz kaldığını ortaya koydu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un artık küresel acil durum olmadığını ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19’un küresel sağlık acil durumu sona erdi” diyerek umutlu bir açıklama yaptı. Öte yandan Ghebreyesus, Covid-19’un küresel sağlık tehdidi olarak sona ermediği uyarısında bulundu.
Devamını oku...