Yunanistan ilaç kıtlığına çare bulamıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan ilaç kıtlığına çare bulamıyor

Yunanistan’da hükümet, ilaç kıtlığına çare arıyor ama bulamıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın dünkü genelgesine göre, Yunanistan pazarında sınırlı miktarda bulunan ve paralel ihracatı yasaklanan ilaçların sadece elektronik reçete ile satılması öngörülüyor.

Nitekim bakanlıktan öğrenildiği üzere yukarıdaki farmasötik ürünlerin reçetesi sadece aşağıdaki durumlarda yapılabilecek:

  • Elektronik reçete sistemine katılmamış sigortalılar.
  • Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen vatandaşlar (turistler) ve Avrupa sağlık sigortası kartı olmayan Avrupa vatandaşları.
  • Çeşitli nedenlerle AMKA veya PAAUPA almayan göçmenler.

Her halükarda el yazısı reçete, İDİKA’nın talimatlarına uygun olarak, işlemin yapıldığı eczane tarafından elektronik reçete sistemine kaydedilecek.

Son 24 saat içinde, yani birkaç ay sonra, Sağlık Bakanlığı hem Ulusal İlaç Teşkilatı’nı hem de devletin kontrol mekanizmalarını harekete geçirerek durumu değiştirme umuduyla girişimlerde bulunuyor.

Bakan Thanos Plevris, ‘Durum zaten normalleşiyor. Önümüzdeki 10 gün içinde tam bir normalleşme yaşayacağımıza inanıyoruz. Belirli müstahzarlarda ara sıra kıtlıklar yaşanacak, ancak tatillerde gördüğümüz baskı olmayacak’ dedi.

Sağlık Bakanı, kurum başkanları ve hükümete yakın ‘uzmanlar’ her gün sorunun çözümünün yakın olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar ve her fırsatta kıtlığın uluslararası olduğunu vurguluyorlar.

Ancak eczacıların ve vatandaşların her gün karşılaştığı gerçek bambaşka. Atina’nın merkezinden bir eczacı, ‘Kıtlıklar minimuma indirilmedi, durum olduğu gibi devam ediyor’ diyerek, bugün bile hangi hastalara ilaç vereceğini çözemediğini kaydediyor.

Aslında, ilaç alanını iyi bilen çeşitli kaynakların da belirttiği gibi, iki nedenden dolayı ilaç sıkıntısı sorunu hemen çözülmeyecek. İlki, aslında Çin ve Hindistan’da var olan hammadde kıtlığıyla ilgili. İkinci neden ise eczanelerde devlet kontrol mekanizmalarının olmaması.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...