10 Yunandan 7’si e-Devlet hizmetlerini kullanıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

10 Yunandan 7’si e-Devlet hizmetlerini kullanıyor

Yunanistan’da gov.gr hizmetlerinin kullanımı, vatandaşların -mümkün olduğunda- kamu hizmetleri ofislerini terk etmesi ve devletle elektronik olarak işlem yapmasını artırmakta.

Bugün en az 5 milyon Yunan vatandaşı e-Devlet hizmetlerinden yararlanıyor, internet kullanan her 10 vatandaştan 7’si (yüzde 66,4) e-Devlet kullanıyor.

Yunanistan’da e-Devlet hizmetlerinin popülaritesindeki artış, on yıl önce (2012’de) ülkemizdeki İnternet kullanıcılarının yalnızca 3’te 1’inin (yüzde 34,3) Devlet ile çevrimiçi işlem yaptığını dikkate alırsak, daha da netleşir.

Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre Nisan 2021-Mart 2022 döneminde internet kullanan 16-74 yaş arası nüfusta e-Devlet hizmetlerini kişisel nedenlerle kullananların oranı yüzde 79.

Vatandaşların yüzde 60’ı sunulan hizmetler, çalışma saatleri, yan haklar, haklar, yasalar, aşılama veya Kovid-19 testleri hakkında e-Devlet’ten genel bilgi aldı.

Aynı verilerden, bugün her 10 Yunan internet kullanıcısından 7’sinin (yüzde 70,2) aile durumu belgeleri, noter belgeleri, aşı sertifikaları veya Covid-19 testleri gibi resmi belgeleri veya belge şablonlarını indirdiği veya yazdırdığı anlaşılmakta.

Vergi beyannamesinin elektronik olarak sunulması da vatandaşların kamu hizmetleriyle tipik uzaktan iletişimi ve Nisan 2021-Mart 2022 döneminde internet kullanan 16-74 yaş arası her 10 kişiden yaklaşık 1’i (yüzde 13,7) vergi beyannamesini kendileri internet üzerinden yaptı.

Ayrıca 10 kişiden 4’ü (yüzde 41,7) resmi bir belge, sertifika, ödenek almak veya şikayet/ itiraz başvurusunda bulunurken, 10 kişiden 3’ü (yüzde 29,7) bir yardım almak veya emekli olmak için çevrimiçi başvuruda bulundu.

Yunan vatandaşlarının e-Devlet hizmetlerini kullanmama sebepleri ile ilgili olarak şunları endişelendiriyorlar:

  • Başka biri (muhasebeci, arkadaş, akraba) internet üzerinden kendilerinin başvurusunu yaptı (yüzde 71,6),
  • Gerekli bilgi/beceriye sahip değillerdi (yüzde 23),
  • Kişisel veya kredi kartı bilgilerinin güvenliği konusunda endişeliydiler (yüzde 2,1) ve
  • Elektronik imzaları veya aktif elektronik kimlikleri yoktu (yüzde 0,9).

Son olarak e-Devlet hizmetlerinden yararlanan 10 vatandaştan 8’i (yüzde 79,1) herhangi bir sorunla karşılaşmadığı cevanı bildirdi.

Sorun yaşayanların yüzde 60,7’si bir web sitesini veya uygulamayı kullanırken teknik bir sorun, yüzde 33,7’si kullanımda zorluk, yüzde 7’si elektronik imza veya elektronik kimlik kullanımında sorun ve yüzde 5,9’u akıllı telefon veya tabletinden uygulama aracılığıyla hizmete erişememe bildirdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et