Çipras: Dinlenen bakanlar koltuklarını kaybetmekten mi korkuyorlar, şantajlardan mı? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çipras: Dinlenen bakanlar koltuklarını kaybetmekten mi korkuyorlar, şantajlardan mı?

Yunanistan’da anamuhalefetteki SYRIZA partisi lideri Aleksis Çipras, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in ‘şantaj yapmak için her şeyi kontrol etme’ hedefiyle telefon dinlediğini belirtti.

Çipras, Miçotakis’in erken seçime gitmek için Parlamentoyu yeniden açmama olasılığını açık bıraktı.

SYRIZA Başkanı, gündelik hayatın sorunlarının asıl vatandaşları ilgilendiren sorunlar olmasına rağmen, vatandaşların hukuk devleti ve demokrasi konusunda olup bitenleri izlediğini ve ‘bıkkınlıkla gözlerini başka yöne çevirdiğini’ dile getirdi.

ND partisinin eski başbakanları Kostas Karamanlis ve Antonis Samaras’ın sözlerine atıfta bulunarak, telefon dinlemenin ‘benzeri görülmemiş bir demokratik saptırma’ olduğunu tekrarlayan Çipras, bunu vurgulayan iki eski başbakanın bile duruma tahammül edemediklerini kaydetti.

‘Herhangi bir kriz adına demokrasinin küçülmesini kabul edersek, demokrasiyi bir kenara bırakmak çok uzak değil’ diyen Çipras, ‘tüm partilerden demokrat vatandaşları seslerini birleştirmeye’ çağırdı.

Ayrıca, herhangi bir liberal Avrupa demokrasisinde, bu tür ifşaatlar yapılırsa (yalnızca Katar gibi ‘otoriter ülkeler’ hariç) hükümetin bir dakika ayakta kalamayacağını vurguladı.

SYRIZA lideri, PASOK-KINAL AP Milletvekili Eva Kaili’ninki gibi davalarda gözetimin rolü hakkında yorum yapması istendiğinde, kurumsal garantiler temelinde gözetimin nasıl gerçekleştirileceğini tanımlayan bir Anayasa ve yasalar olduğunu belirtti.

‘Burada, siyasi sistemin yarısını gözetleyenlerin bir yığın yasadışılığı vardı, çünkü açıkça hiçbir ulusal neden yoktu, suç eylemlerinin işleneceğine dair hiçbir şüphe yoktu’ diyen Çipras, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘EYP’i göreve başladığı ilk günden itibaren devralan başbakanın sorumluluğunda, mutlak hukuksuzluk içinde faaliyet gösteren bir suç örgütüne sahibiz, ki lideri kanuni kriterlere uymayan birini ve onu göreve atayan ve sonra değiştiren Başbakan. Onu atamak için, yeğenine yönetici asistanı olarak izin verdi, çünkü bunun bir aile meselesi olduğunu düşündü ve ülkede yasa dışı olduğu anlaşılan bir yazılımı kiralamaya başladı, yazılımı polis ajanlarına çalıştırdı. Dışişleri Bakanlığı ve o ekli siyasi muhalifler, kabinenin yarısı, iş adamları ve özellikle Milli Savunma Bakanlığı’na teçhizat yatırımı yapanlar gibi kamu parasının akışına kritik önem veren kişiler dinlendi.’

Açıkça amacın başbakanın her şeyi kontrol edebilmesi olduğunu söyleyen anamuhalefet lider, Başbakan’ın ‘şantaj’ yapıtığını düşündüğünü belirtti.

Çipras, ‘Aslında Hacidakis gibi izlenen bakanların konumlarını kaybetmek istemedikleri için mi yoksa korktukları ve şantaja uğradıkları için mi tepki vermediklerini merak ediyorum’ diye ekledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...