Derin dondurucudaki gıda ne zaman yenmemeli? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Derin dondurucudaki gıda ne zaman yenmemeli?

Yunanistan’da Mora yarımadasının Kiato kasabasında yaşanan ve ölüme yol açan zehirlenme (botülizm) vakası, derin dondurucuda yemeklerin ne zaman tehlikeli olabileceği tartışmasına neden oldu.

Gıda Mikrobiyolojisi Profesörü Stathis Gavuris, yemeklerin derin dondurucuda ne kadar dayanabileceği sorusuna ‘Teorik olarak süresiz olarak korunabilir. Bu düşük sıcaklıkta hiçbir mikroorganizma gelişemez’ yanıtını veriyor.

‘Dondurma, mikroorganizmaları korumanın bir yoludur ve sıcaklık ne kadar düşükse mikroorganizmalar için o kadar iyidir’ diyen Gavuris, etin yanı sıra ekmek, süt, sert peynirler ve hafif pişmiş makarnaları güvenle dondurabileceğimizi kaydediyor.

Profesör, yumurtaların aksine, su içeriği yüksek sebzeler ve yumuşak peynirlerin ise derin dondurucuya konulmaması gerektiğini aktarıyor.

Kiato’da zehirlenen kadının konservenin sterilizasyonu konusunda hata yaptığı ve zehirli fasulye yediğini fark etmediği aktarılırken, Gavuris, bunu anlayamamanın normal olduğunu, çünkü tat ve kokusunda bir değişiklik olmadığını ekliyor.

Profesör saatlerce dışarıda kalmış yemeklerin yerinin derin dondurucu değil, çöp bidonu olduğunu kaydederken, yemeklerin kısa süre içerisinde derin dondurucuya konulması gerektiğini, yine aynı şekilde bir kez derin dondurucudan çıkarılmış yemeğin bir daha derin dondurucuya asla konmaması gerektiğini vurguluyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...