Belçika halkı, 'nükleer savaş endişesi' nedeniyle iyot tableti alıyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Belçika halkı, ‘nükleer savaş endişesi’ nedeniyle iyot tableti alıyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşta nükleer elektrik santralleri yakında cereyan eden çatışmalardan endişe eden Belçika vatandaşları eczanelerden iyot tableti almaya koştu.

Belçika’da geçtiğimiz perşembe günü itibariyle 56 binden fazla iyot tableti halka ücretsiz şekilde dağıtıldı. Zaporizhzhia nükleer santralindeki yangın haberleri sonrası bu sayının daha da artması bekleniyor.

Fakat çok sayıda kişinin eczanelere gitmesi üzerine Federal Nükleer Kontrol Kurumu açıklama yaparak Ukrayna’daki durumun iyot tabletleri alınmasını gerektirecek seviyede olmadığını bildirdi.

Kurumun açıklamasında, “İyot tabletleri eczanelerde ücretsiz şekilde alınabilir ancak şu aşamada buna gerek yok. İyot tabletleri sadece yetkili makamların tavsiyesiyle alınmalıdır.” uyarısı yapıldı.

Belçika’da en son 2018’de hükûmetin nükleer risklere karşı bilgilendirme kampanyası yaptığında bu kadar fazla iyot tableti eczanelerden halka dağıtılmıştı.

Ukrayna’daki savaşta geçen hafta çatışmaların Çernobil nükleer santrali yakınlarına varması, hafta sonunda da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin nükleer caydırıcılık güçlerini alarm seviyesine çıkarması iyot tabletlerine bir kez daha rağbeti artırdı.

Nükleer bir kazada veya patlamada radyoaktif iyot havaya yayılabiliyor ve kirli hava teneffüs edildiğinde ya da yiyecek ve içecek vasıtasıyla alındığında radyoaktif iyot tiroit bezlerine yerleşebiliyor.

İyot tabletleri doğru zamanda alındığında tiroit bezini radyoaktif iyotlara karşı koruyor ve tiroit kanseri riskini azaltıyor. İyot tabletleri yalnızca radyoaktif iyotlara karşı koruyor, diğer radyoaktif maddelere karşı koruma sağlamıyor.

İyot tabletlerinin mutlaka sadece yetkili makamların tavsiyesiyle kullanılması gerekmektedir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Savcılık Doğruladı: Brüksel Saldırısının Faali Öldürüldü

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki İsveç vatandaşının hayatını kaybetmesine yol açan saldırının faili olduğu belirtilen kişi, polis tarafından bir kafede vurularak öldürüldü.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine Belediyesi 65 Ukraynalı aileyi misafir ediyor

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) Belediyesi’nin, Ukrayna’daki savaştan kaçan 65 aileyi misafir ettiği bildirildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Eva Kaili, babasından paraları saklamasını istemiş

Belçika’nın ‘Le Soir’ gazetesinin haberine göre ihraç edilen PASOK-KINAL AP Milletvekili Eva Kaili, evinde bulunan paranın büyük bir kısmını saklaması için babasınından ricacı olduğunu itiraf etti.
Devamını oku...