İspanya yarım milyon inşaat işçisine ihtiyaç duyuyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İspanya yarım milyon inşaat işçisine ihtiyaç duyuyor

İspanya‘da inşaat işçisi ve vinç operatörü, marangoz, kaynakçı ve şantiye şefi gibi kalifiye pozisyonlarda çalışacak eleman sıkıntısı baş gösterdi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Kovid-19 sonrası ekonomik canlanmayı desteklemek için oluşturduğu fondan ilk faydalanan ülkelerden olan İspanya yatırımları hayata geçirmek için eleman sıkıntısı çekmeye başladı.

Ülkede vinç operatörü, marangoz, kaynakçı ve şantiye şefi gibi kalifiye pozisyonlarda açık çok büyük.

2008 yılında o zamanların parlayan yıldızı olan İspanyol gayrimenkul sektörü çöktüğünde yaklaşık 1,8 milyon kişi işsiz kalmış ve ülke yarım kalmış inşaat şantiyesi ve vinç yığını haline gelmişti. Şimdi ise bu ülke o inşaat işçilerine tekrar ihtiyaç duyuyor. Şirketler ve sendikaların bildirimlerine göre acil olarak en az yarım milyon inşaat işçisi aranıyor.

Şirketler sürekli olarak eğitimler verirken, maaşları yükseltiyor ve Afrika ile Güney Amerika’dan gelen göçmen işçilere yöneliyor.

Madrid’de inşaat iskelesi eğitimi için bir akşam kursuna katılan ve Reuters’e konuşan Mustafa Diyediyu “Sertifikanızın olması yeterli, şirketler sizi hemen işe alıyor” ifadelerini kullandı.

32 yaşındaki Senegalli ülkeye 2019 yılında eski bir tekneyle gelmiş. Pandemi sırasında meyve toplayarak geçimini sağlayan Diyediyu, sonrasında bir kursa giderek duvar örmeye başlamış. Şimdi ise daha riskli olmasına rağmen daha çok para kazandıran iskele kurma işine girmek istiyor.

Öte yandan İspanya’nın en büyük inşaat birliği tarafından yapılan bir ankete göre şirketlerin yüzde 70’i 2021 yılında eleman yetersizliği yüzünden gelen iş tekliflerini geri çevirmek zorunda kalmış.

Bu durum AB’den konutların yenilenmesi için alınan fonla bahar ayında yapılacak toplamda 5 milyar euroluk ihaleden önceydi.

İtalya’dan sonra 140 milyar euro ile AB’de en yüksek fonu alacak olan İspanya, bu paranın yarısı karşılıksız destek diğer yarısını da kredi olarak kullanacak.

Hükümet bu fonun da desteğiyle bu yıl yüzde 7’lik bir ekonomik büyüme bekliyor. Fakat bürokrasi, tedarik sıkıntısı ve eleman açığı gibi nedenlerden yatırımlar gecikiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İspanya ‘pişiyor’: Nisan ayında 39 dereceyi gördüler

İspanya’da kayıtların tutulmasından bu yana en yüksek sıcaklık kaydedildi ve birçok bölgede yaşayanlar, alışılmadık derecede erken bir sıcak hava dalgası nedeniyle ‘pişiyorlar’.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Ahtapot üretimine tepkiler var

Ahtapot, dünyanın birçok ülkesinde mükemmel bir yem olarak kabul edilir ve bu yumuşakçadan her yıl 420 bin ton avlanılır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İspanya’daki orman yangını 4 bin hektarı kül etti: Yangın sürüyor

İspanya’da başlayan orman yangını 4 bin hektar alanı kül ederken yangın söndürme çalışmaları sürüyor.
Devamını oku...