Miçotakis: Türkiye’yle çatışmaktan korkmuyoruz, asıl sorun ‘Mavi Vatan’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Miçotakis: Türkiye’yle çatışmaktan korkmuyoruz, asıl sorun ‘Mavi Vatan’

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, gazeteci Nikos Hacinikolau’ya verdiği geniş çaplı röportajda Yunan-Türk ilişkilerine değindi.

Türkiye ile olası bir sıcak çatışma ihtimali sorusuna Miçotakis “Kriz ihraç etme teorisinin biraz basit olduğuna inanıyorum. Bunu neden söylüyorum? Büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olan bir ülke (Türkiye) aynı zamanda jeopolitik maceralara da girmek istemez. Para birimi için, enflasyon için daha dramatik sonuçları olur, Türkiye ekonomisinde daha da büyük istikrarsızlığa neden olur” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, “Türkiye’ye karşı tavrımız değişmedi. Diyalog kapısı ve benim Başkan Erdoğan ile konuşma fırsatım her zaman duruyor. Bugün hala görüştüğümüz noktalar ve alanlar var, örneğin turizm işbirliği. Yani tartışabileceğimiz alanlar var” derken, “Ama en azından anlaşamadığımız şeylerde, uygar bir şekilde, retorik patlamalar olmadan ve çoğu zaman, diyelim ki, gülünç değilse bile bir grafiklik unsuru içeren güç projeksiyonları olmadan, uygar bir şekilde konuşabilmeliyiz” dedi.

Yunan Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Casus belli (savaş nedeni), 1995’ten bu yana bize eşlik eden bir gerçek ve biz bunu iyi ki her fırsatta dile getiriyoruz. Ancak sorun sadece casus belli değil, sorun Yunan egemenliğine ve Yunan egemenlik haklarına meydan okuyan bir egemenlik izdüşümü anlatısı olarak ‘Mavi Vatan’dır…

Buna karşı diplomatik ve askeri savunma hatları kurduk. Büyük güçlerle ittifaklar kurduk. Yunan-Fransız Anlaşması’ndan, ABD ile yapılan anlaşmadan bahsediyorum. Avrupa’dan Türkiye’ye silah satışına ilişkin olarak ise, durum birkaç yıl önceki gibi değil. Bunun hakkında daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Ancak bugün Yunanistan yeni bir ittifaklar çerçevesi inşa etti, Dedeağaç’taki (Alexandroupoli) Amerikan varlığı, ABD Kongresi tarafından Senatör Menendez’in desteğiyle kabul edilen ve neredeyse tüm Yunan endişelerini kapsayan ve tüm Yunan taleplerini karşılayan yeni yasa son derece önemlidir. Bunun Türkiye’de gerginliğe yol açması doğal ama ittifaklarımız kimseye karşı değil. Tekrar söylüyorum: Yunanistan ve Türkiye komşudur, sonsuza kadar komşu kalacağız, coğrafya gereği birlikte yaşamaya mahkumuz ve işbirliği yolunu veya gerilim yolunu seçmek Türkiye’ye kalmış. Her iki ihtimale de hazırız, bunu pratikte ispatladık.”

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...