Uğur Şahin: Dördüncü doz da gerekli olacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Uğur Şahin: Dördüncü doz da gerekli olacak

BioNTech'in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Şahin.


Koronavirüs Kovid-19’a karşı ilk aşıyı geliştiren BioNTech CEO’su Uğur Şahin üçüncü dozun da korona ile mücadelede yeterli olmayacağını belirterek “dördüncü doz da gerekli olacak” dedi.

Biontech kurucusu Uğur Şahin iki dozun Omicron karşısında tam aşılı olmak anlamına gelmediğini söyledi. Şahin güçlendirici dozun üç ay sonra yaptırılması gerektiğini belirtti. Şahin’e göre dördüncü doz da gerekli olacak.

Biontech kurucusu Uğur Şahin, Spiegel’e yaptığı açıklamada güçlendirici dozun ikinci dozdan üç ay sonra yaptırılması gerektiğini söyledi. Uğur Şahin, iki dozun Omicron varyantına karşı “yeterli korumayı sağlayan tam aşılı olmak” anlamına gelmediğini belirtti. Şahin “Eğer Omicron görüldüğü gibi yayılmayı sürdürecek olursa üç aydan sonra güçlendiriciyi vermek bilimsel açıdan mantıklı olur” diye konuştu.

Biontech Omicron’a özel bir aşı üretip üretmeyeceği konusuna ise henüz karar vermiş değil. Güçlendirici dozun da varyant karşısında yeterli korumayı sağlayacağı düşünülüyor. Şahin’in açıklamalarına göre eldeki ilk veriler üç dozun virüsü belirgin bir biçimde nötralize ettiğini ve aşılıları koruduğunu gösteriyor. Ancak Şahin üçüncü dozun ardından kısa süre sonra dördüncü dozun da yaptırılmak zorunda olduğu görüşünü ifade etti. Şahin “Dördüncü aşı Omicron varyantına uyarlanmış bir aşı da olabilir” diye konuştu. Biontech’in bu amaçla üretim kapasitesini gelecek yıl için dört milyar doza çıkardığını söyledi.

Şahin: Dördüncü doz da gerekli olacak

Alman Aile Hekimleri Birliği Başkanı Ulrich Weigeldt de üçüncü dozun da korona ile mücadelede yeterli olmayacağını söyledi. Weigeldt Bild’e yaptığı açıklamada “Yazın en geç sonbaharda dördüncü aşının gerekli olacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Weigeldt dördüncü korona aşısının “grip aşısıyla bağlantılı olarak” verilebileceğini ve koronadan korunmanın bir rutine gireceğini ümit ettiğini söyledi.

Uzmanlar Omicron varyantının hızlı bir biçimde yayılacağını tahmin ediyor. Alman Disiplinlerarası Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği Başkanı Gernot Marx “Bu mutasyonun gelecek yılın başında yavaş yavaş baskın varyant haline geleceğini tahmin ediyoruz” dedi. Yoğun bakım doktorlarından Christian Karagiannidis ise Passauer Neue Presse’ye yaptığı açıklamada bu tarihi ocak sonu olarak ifade etti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'un artık küresel acil durum olmadığını ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19’un küresel sağlık acil durumu sona erdi” diyerek umutlu bir açıklama yaptı. Öte yandan Ghebreyesus, Covid-19’un küresel sağlık tehdidi olarak sona ermediği uyarısında bulundu.
Devamını oku...