İklim krizi, mısırda verimi yüzde 25 azaltacak - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İklim krizi, mısırda verimi yüzde 25 azaltacak

İklim değişikliğinin yan etkileri hayatın her alanında görülmeye başlarken özellikle tarım sektörünü endişeli bir gelecek bekliyor.

Uzmanlar birçok tarım ürününde aşırı sıcaklarla birlikte verimin düşeceğini ve krizin 2030 yılına kadar iyice belirgin olacağını öngörüyorlar.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, küresel iklim değişikliğinin mısır verimlerini 2030 yılına kadar yüzde 25 azaltacağı öngörüsünde bulunanlardan

İklim değişikliğinin geleneksel hava modellerine zarar vermesi nedeniyle küresel mısır verimi 2030 yılına kadar yaklaşık dörtte bir oranında düşebilir.

Bu öngörü, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü‘nün yaptığı yeni bir uluslararası araştırmaya dayanıyor.

Araştırma sonucuna göre, artan sıcaklıklar ve yağışlardaki değişimler, Amerika, Batı Afrika ve Çin gibi bölgelerde küresel hayvancılık rasyonlarında temel bir unsur olan mısırın yetiştirilmesini zorlaştıracak.

Mısır zor yetişecek

Üretimdeki azalmaların geçmiş çalışmalara kıyasla beklenenden daha erken gerçekleştiğine vurgu yapılan çalışmada, “Toplumların küresel sıcaklık artışını sınırlamak için iddialı çabalar gösterdiği iyimser iklim değişikliği senaryolarında bile, küresel tarım yeni bir iklim gerçeğiyle karşı karşıya. Küresel gıda sisteminin birbirine bağlı olmasıyla, bir bölgenin ekmek sepetindeki etkiler bile dünya çapında hissedilecek” ifadelerine yer verildi.

Çalışmada buğday verimine yönelik de öngörüler yer alıyor. Araştırmalara göre, ısınan hava uygun yetiştirme alanlarını genişlettiğinden, buğday verimi aynı dönemde yüzde 17 artabilir ve bu kazanımların yüzyılın ortalarında dengelenmesi muhtemel.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

2023'te En Kurak Yıl: Batı Trakya'da Daha Az Yağış

Atina Gözlemevi Araştırma Direktörü ve meteoroloji sistemi başkanı Kostas Lagovardos’un dikkat çekici açıklamalarına göre, 2023 yılı Yunanistan için son 30 yılın en kurak dönemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Son 3 ay 120 bin yılın en sıcak ayları oldu - Kopernik Raporu

Avrupa gözlemevi Copernicus, 2023’ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olma ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Okyanus sıcaklık rekoru tahmin edilenden daha erken kırıldı – Gezegen için durum kasvetli

Bir başka olumsuz rekor, bilim insanlarının yıllardır uyarıda bulunduğu çevre ve iklim değişikliğinin hızı konusundaki endişeleri artırıyor.
Devamını oku...