4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: İlk nasıl bulundu? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü: İlk nasıl bulundu?

Görsel arşivden kullanılmıştır

Her sene 4 Ekim’de kutladığımız Dünya Hayvanlar Günü, hayvanlara daha iyi muamele edilmesini savunan bütün hayvanseverleri bir araya getiriyor. 

Hayvanlar, çevrenin korunmasında ve gezegenimizdeki yaşamın sürmesinde hayati bir rol oynadıkları için doğanın insanlarla eşit derecede önemli bir parçasını oluşturuyor. Ancak, sürekli olarak insanların kötü muamelesine maruz kalıyorlar, küresel ısınma ve insan faaliyetleri nedeniyle habitatlarını kaybediyorlar. 

Günümüzde yüzlerce tür nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Yaklaşık 100 yıldır her yıl 4 Ekim’de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma günü ile, küresel olarak hayvanların yaşadığı sorunlara karşı farkındalık yaratılması amaçlanıyor. İ

Yaklaşık yüzyıldır her yıl 4 Ekim’de kutlanan Dünya Hayvanları Koruma Günü, küresel çapta hayvanların refah standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor.

Dünya Hayvanları Koruma Günü nasıl tespit edildi?

İlk Dünya Hayvanlar Günü, 24 Mart 1925’te Almanya’nın Berlin kentindeki Spor Sarayı’nda gerçekleşti. Mensch und Hund’un (İnsan ve Köpek) yazarı ve hayvan aktivisti Heinrich Zimmermann tarafından düzenlenen etkinliğe 5 binden fazla kişi katıldı. 1929’da, Dünya Hayvanlar Günü ilk kez 4 Ekim’de kutlandı, çünkü  Spor Sarayı 24 Mart’ta müsait değildi

4 Ekim, aynı zamanda Hristiyanlıkta ekolojinin ve hayvanların koruyucu azizi Assisili Francis’in bayram günü olarak kutlanıyor. Bu günde Katolik ve Anglikan kiliseleri hayvanları kutsayan törenler düzenliyor. Doğanın “Tanrı’nın aynası” olduğuna inanan Assisili Francis tüm hayvanları “kardeşleri” olarak adlandırdı ve hatta kuşlara vaaz verdi. Ayrıca insanın, hayvanları ve doğayı koruma görevi olduğuna inanıyordu.

Günümüzde Dünya Hayvan Günü artık milliyet, din, inanç veya siyasi ideolojiye bakılmaksızın birçok ülkede çeşitli şekillerde geniş çapta kabul ediliyor ve kutlanıyor.

Başlangıçta, 4 Ekim Dünya Hayvanları koruma günü yalnızca Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya’daki insanlar tarafından kutlandı. Mayıs 1931’de İtalya’nın Floransa kentindeki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi toplantısında, Zimmerman’ın 4 Ekim Dünya Hayvanları Günü’nü evrensel bir kutlama yapma önerisi oy birliği ile kabul edildi. 

4 Ekim’de tüm dünyada binden fazla etkinlik düzenleniyor. Dünya Hayvanlar Günü, Andorra ve Avustralya’dan ABD ve Zimbabve’ye kadar 70’den fazla ülkede kutlanıyor.

Bu Dünya Hayvanlar Günü’nde siz de harekete geçin. Bu kapsamda çevrenizdeki kurum ve STK’lar ile iltişime geçebilirsiniz. Kapınızın önüne su ve yemek kapları koyarak, havalar soğurken sevimli dostlarımızın hayatta kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Özellikle sahipsiz yavrulara dikkat etmekte ve sahiplenmekte fayda var.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

Hayvanları Aşırı Sıcaklarda Nasıl Koruruz?

Aşırı sıcaklar, hem insanlar hem de hayvanlar için tehlikelidir. Ancak, hayvanlar ısıya daha duyarlı oldukları için daha fazla risk altındadır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da hayvan ve hayvansal kökenli ürünlerin yönetimi için program başladı

Doğu Makedonya – Trakya Veterinerlik Müdürlüğü, 4 Temmuz’dan itibaren bölgede ölü hayvanların yanı sıra el konulan ürünlerin toplanması ve yakılması programının başladığını duyurdu.
Devamını oku...
Yaşam

Otla beslenen hayvan eti tahılla besleneninkine göre daha mı besleyicidir?

Colorado Department of State (CDOS) veri kümesine bağlı Van Elswyk Danışma Şirketi’nden Mary E. Van Elswyk ve National Cattlemen’s Beef Association’dan (Ulusal Sığır Yetiştiriciliği Birliği) Shalene H. McNeill’in ortaklaşa yürüttüğü bir araştırma otlayan inek ve sığırlardan elde edilen etlerin, tahıllarla beslenen hayvanların etlerinden daha besleyici olduğunu gösterdi.
Devamını oku...