Almanya'da milletvekillerin maaşı ne kadar? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da milletvekillerin maaşı ne kadar?

Almanya’da vergiye tabi vekil maaşı 10 bin 12 evro. Vekillerin ayrıca 4 bin 500 evrodan fazla aylık gider bütçesi var. Öte yandan karşılık beklenmemesi taahhüdüyle en fazla 200 evro değeri olan hediyeler alabiliyor.

Alman milletvekilleri kendilerine tahsis edilen arabaları sadece Berlin ve çevresinde kullanabiliyorlar.

Almanya’da anayasanın 48’inci maddesinin 3’üncü paragrafı, milletvekiline ikinci bir işte çalışması gerekmeyecek seviyede bir maaş öngörüyor. Burada da federal yönetime bağlı bir üst mahkemede görevli kıdemsiz bir hakimin maaşı temel alınıyor. Milletvekili maaşları Almanya’da her yıl 1 Temmuz’da belirleniyor. Halen geçerli olan maaş ise 10 bin 12 evro 89 cent. Vergilendirilen bu maaş 2020’ye göre biraz düşük belirlendi

Maaşı dışında her milletvekiline bütün masraflarını karşılamak üzere vergiden muaf tutulan bir bütçe de veriliyor. Her yılın başında belirlenen bu ödenek, 2021 için ayda 4 bin 560 evro 59 cent. Her vekil bu bütçe ile Federal Meclis’te seçim bölgesinde görevlendirdiği iki çalışanını ve seçim bölgesindeki ofisinin masraflarını, ayrıca Berlin’de tutacağı ikinci evinin kirasını karşılamak zorunda.

Milletvekilleri bütün yıla dağılmış olan 20 meclis genel oturum haftasında Berlin’de bulunmakla yükümlü. Görev için her vekil, çalışanları ve kendisinin kullanımı amacıyla 54 metrekarelik bir ofise de sahip. İletişim için gerekli araç-gereç ve mobilya ihtiyacı da devlet tarafından karşılanıyor. Ancak vekiller hizmet araçlarını Berlin ve çevresinde kullanabiliyor. Diğer seyahatleri içinse Alman demiryolları Deutsche Bahn’dan bir senelik toplu taşıma kartı alabiliyorlar. Ülke içi uçuşlardaki bilet ücretleri de fatura beyan ettikleri zaman geri ödeniyor. Bunun için tek şartsa söz konusu masrafları sadece vekilliğiyle bağlantı işlerde yapmış olmaları.

Vekillere yıllık 12 bin evro miktarında kırtasiye masraf ödeneği de veriliyor. Ancak bu miktar peşin para olarak ödenmiyor. Bu; kırtasiye, telefon, bilgisayar, dizüstü bilgisayarı veya mobil cihazların ısmarlanıp bedellerinin karşılanması şeklinde gerçekleşiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da Haftada 4 Gün Çalışma Uygulaması Test Edilmeye Başladı

Almanya’da çalışma yaşamında çığır açacak haftada 4 gün çalışma uygulaması test edilmeye başlandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanlar Hala Milyarlarca Alman Markı Saklıyor

Artan enflasyon oranları ve yaşam maliyetindeki yükselişe rağmen, pek çok Alman vatandaşının evlerinde hala kullanılmamış yüklü miktarda Alman Markı bulunuyor.
Devamını oku...