Hapishaneye benzetilen göçmen kampı Samos’ta açıldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hapishaneye benzetilen göçmen kampı Samos’ta açıldı

Görsel arşivden kullanılmıştır.

Yunanistan’da, insan hakları örgütlerinin ‘cezalandırma politikası’ olarak görerek tepki gösterdikleri kapalı mülteci kamplarının ilki bugün Samos (Sisam) adasında açılıdı.

Son yıllarda rkçıların göçmen ve STK karşıtı eylemleriyle öne çıkan Samos adasına inşa edilen ve hapishanelerdeki gibi X-ray tarama cihazları, güvenlik kameraları ve manyetik kapıların bulunduğu göçmen kampında gece boyunca kapıların kilitli kalacak. Gündüz saatlerinde ise kampa giriş-çıkışları sadece elektronik çipli karta sahip olanlar yapabilecek.

Adanın merkezinde kalan 600 kadar göçmen, hafta başından itibaren 5 kilometre uzaklıktaki yeni merkeze tahliye edilecek.

Benzer kamplardan İleryoz, Midilli, İstanköy ve Sakız adalarına olmak üzere 4 tane daha inşa edilecek. Avrupa Birliği, sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bu 5 mülteci kampının kurulması için Atina’ya 276 milyon euro destek sözü verdi.

Yunanistan’da kapasitesinin çok üzerinde göçmenin kaldığı çadır kamplardaki sağlıksız yaşam koşulları sıkça tartışılan bir konu.

Atina, yeni kapalı merkezlerde kesintisiz su, tuvalet, banyo, özel alan gibi imkanların Avrupa Birliği standartlarını karşılayacağını söylüyor.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de olduğu çok sayıda dernek ise aynı fikirde değil. Kamp sakinlerinin kapalı bir mekanda tutulup hareketlerinin kısıtlanması, cezaevi uygulamalarına benzetiliyor.

“Mültecileri caydırmaya ve kısıtlamaya odaklı” politikaların ruhsal sağlığı olumsuz etkilediğini vurgulayan 45 kurum ve dernek, geçen hafta AB ve Yunan hükümetini ‘kapalı kamp’ planlarından vazgeçmeye çağırdı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da sel felaketinde en az 8 göçmen tarım işçisi kayıp

Yunanistan’da kötü hava koşullarında ve sel felaketinden etkilenen ağıllarda çalışan sekiz göçmen hayvan çiftliği işçisinden haber alınamıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Evros'ta yangından 25 kaçak göçmen kurtarıldı

Batı Trakya’da orman yangınları sürerken Evros bölgesinde itfaiyeciler, Dadia ve Yiannouli yerleşimleri arasındaki ormanlık alanda 25 kaçak göçmeni alevlerden kurtardı. 
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da kundaklama suçundan tutuklanan tüm göçmenler serbest bırakıldı

Batı Trakya’nın Evros bölgesinde orman yangınlarını başlattıkları iddiasıyla tutuklanan göçmenlerin tamamı koşulsuz olarak serbest bırakılırken haklarındaki kundaklama suçlaması da tamamen düşürüldü.
Devamını oku...