Trakya'da yer altı sularının yüzde 85'i tükenmiş durumda - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Trakya’da yer altı sularının yüzde 85’i tükenmiş durumda

Batı Trakya genelinde tarla sulamalarında kullanılan yer altı sularında durum nedir bilinmezken Türkiye’deki Doğu Trakya bölgesinde yer altı sularının yüzde seksen beş azaldığı ortaya çıktı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof Dr Lokman Hakan Tecer, Trakya bölgesinde yer altı sularının yüzde 85 azaldığını, kuyuların 30-40 metre derinliklerden 300 – 400 metre derinliklere indiğini açıkladı.

Tecer bölgedeki yer altı sularının azalmasında en önemli nedenin kullanımdaki artıştan kaynaklandığını belirtti. Trakya’nın eskisi gibi yağış aldığını aktaran Lokman Hakan Tecer, barajların dolduğunu ve bu suların yüzde 12’lik kısmının yer altına gittiğini söyledi.

Profesör şöyle konuştu: “Çünkü biz burada biliyoruz ki bu bölgede Ergene Havzası’nda özellikle hem tarımsal sulama hem de endüstriyel kullanım, bir de evsel kullanım olmak üzere sınıflandırdığımız zaman beslenim oranlarından daha çok kullanım oranları var. En son rakamlara göre 1,26 seviyesindedir. Bu ne demek? Bir, birim yer altı suyu beslenimi varsa bunun yüzde 25 daha fazlası, 1,26 kadarı yer altı suyu kuyularından çekilerek kullanılıyor demektir. Dolayısıyla bu bölgedeki yer altı suyu seviyeleriyle ilgili yaşanan problemin bugünden yarına yağışlarla düzelebilme, dolabilme ihtimali çok zayıf. Onun yerine yer altı su seviyelerini artık rezerv olarak görüp bunların kullanımını sınırlandırmak, kullanımını azaltmak gerekiyor.”

Yer altı sularının yüzde 80-85 azaldığını açıklayan Tecer, kullanım fazlalığının önüne geçilmediği taktirde yer altı sularının artmayacağı uyarısında bulundu ve yer altı sularının rezerv olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Tecer atık suların yeniden kullanımını sağlayan teknikler ile sorunun aşılabileceğini aktardı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Home » Trakya’da yer altı sularının yüzde 85’i tükenmiş durumda

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...