Zorunlu aşılama yeniden gündemde - Suikastçılar yurtdışından - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Zorunlu aşılama yeniden gündemde – Suikastçılar yurtdışından

Azınlıkça Genel Yayın Yönetmeni Evren Dede ile Yunanistan gündemini aktarıyor. Gündem her zaman olduğu gibi yoğun.

Yayını izlemek için videoya tıklayın:

  • Sağlık Bakanlığı yediden yetmişe tüm vatandaşlara aşılanmayı zorunlu kılmayı düşünüyor.
  • Bir aksilik çıkmazsa 40 yaşındakilerin aşılanmasına Haziran’da başlanacak
  • Gazeteci Yorgos Karayvaz’ı öldüren suikastçiler yurtdışından özel ekip
  • İç hat uçak seferlerinde yasaklar 19 Nisan’a kadar uzatıldı
  • Pazar günü evde kendi yaptıkları testte 193 öğrenci ve öğretmen pozitif çıktı
Evren Dede
Evren Dede

Gazeteci, yazar, podcaster…. Azınlıkça Genel Yayın Yönetmeni

Yunanistan genelinde aşı çalışmaları beklenen hızda yürümüyor. Özellikle AstraZeneca koronavirüs aşısı vurdurmaya karşı olan veya endişeleri bulunan vatandaşlar sıraları gelse de randevularını iptal ediyorlar.

Yunanistan Sağlık Bakanı ülkedeki gençlerin aşılama sürecinin Haziran ayında başlamasını planladıklarını ve zorunlu aşılamanın gündeme gelebileceğini söyledi.

Aşı yaptırmaktan kaçınan vatandaşların oranı ile ilgili soruyu yanıtlayan Sağlık Bakanı Vasilis Kikilias: “aşı yaptırmamış yaşlı vatandaşlarımıza bir an önce aşı yaptırmaları çağrısında bulunuyorum ” dedi.

Kikilias açıklamalarının devamında “sağlık hizmeti çalışanlarının yüzde 80’i aşı oldu. Hemşireler arasındaki oran daha düşük, ancak bu oranın daha da artacağına inanıyorum. Sonbaharda ise zorunlu aşılama konusunu baştan sona yeniden gündeme alacağız” ifadelerini kullandı.

40 yaşındakiler için aşılama Haziran’da başlayacak: İşte detaylar

Yunanistan Sağlık Bakanı mevcut aşılama programa aksamadan devam ettiği taktirde 40 yaşındaki vatandaşları Haziran ayında aşılamaya başlayacaklarını umduğunu söyledi.

Yunan Sağlık Bakanı “Mayıs ayında pandemide önemli bir gerileme olmasını umuyoruz. Bu bağışıklığın aşı ile birleşimi ve aynı zamanda Profesör Çiodras’ın işaret ettiği diğer faktörler gibi, örneğin hava sıcaklıklarının artması ve önlemlerin uygulanmaya devam etmesi, mevcut durumun kademeli olarak iyileşmesine yol açacaktır ” açıklamasında bulundu.

Paskalya kutlamaları ile ilgili de konuşan Sağlık Bakanı: “Paskalya’da ne olacağı henüz uzmanlar heyeti tarafından tartışılmadı. Zamanı geldiğinde verileri inceleyecek ve ona göre öneride bulunacaktır. İlgili heyetin görev alanına karışmıyorum. Fakat şimdi her zamankinden daha dikkatli olmalıyız” dedi.

Hükümetin pandeminin yönetimi için muhalefetten aldığı eleştirilere ilişkin yorum da yapan Sağlık Bakanı, pandemiyle mücadele için ülkemizde gösterilen çabanın vatandaşlar tarafından tanındığını ve bunun uluslararası toplum tarafından da takdir edildiğini  belirterek “bütün bu çabalar kuru çığlıklar ve kısır muhalefet ile bastırılamaz ” cevabını verdi.

Sağlık Bakanı, her şeyin yapılması gerektiği gibi olup olmadığı sorusuna ise “hayatta sadece kesinlikle hiçbir şey yapmayanlar hata yapmaz. Ve geriye dönüp baktığımızda, elbette, daha iyi yapılabilecek şeyler bulacağız. Ama hala görünmez ortak düşmanla savaş ateşindeyiz” ifadelerini kullandı

Son olarak Sağlık Bakanlığı’nda şimdiye kadarki yürüttüğü idare ve gelecekte Sağlık alanına tekrar hizmet etme görevi kabul edip etmeyeceği sorusuna Bakan Kikilyas şöyle cevap verdi:

“Gelecek neyi getirir bilmiyoruz. Ama size şunu söyleyebilirim ki Sağlık sektörü çalışanları ile kurduğum sıkı diyalog  bana hayatım boyunca eşlik edecek. Hastaneye yatırılan her bir kişi için endişeleniyoruz, her taburcu olanı da kutluyoruz, her kaybımızın yasını tutuyoruz.”  

Sağlık Bakanı mevcut aşılama programa aksamadan devam ettiği takdirde 40 yaşındaki vatandaşları aşılamaya Haziran ayında başlamayı umduğunu dile getirdi.

Gazeteci Yorgos Karayvaz’ı öldüren suikastçiler yurtdışından özel ekip

Başbakan Kiryakos Miçotakis, gazeteci Yorgos Karayvaz cinayetiyle ilgili soruşturmanın hızlandırılması talimatını verdi
Faillerin hareketlerini gösteren yeni video polis ekipleri tarafından inceleniyor.

Atina’nın Alimos semtinde evinin önünde kurşunlanarak öldürülen Yorgos Karayvaz cinayeti ile soruşturma Başbakanın talimatıyla hızlandırıldı.

Cinayetin işlendiği bölgenin güvenlik kameraları ve cep telefonlarından alınan veriler ve talihsiz gazetecinin arabasından alınan video yetkili birimler tarafından mercek altına alındı.

Başbakan Miçotakis dün Kamu Güvenliği Bakanı Mihalis Hrisohoidis ile yaptığı görüşmede soruşturmanın bir an önce hızlandırılarak failleri yakalanmasını ve sürecin hızlandırılması talimatını verdi.

Atina Cinayet Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelenen yeni bulgular, infaz noktasından birkaç metre ötede tespit edildi. Bu kapsamda bir suç ortağının katil zanlılarına gazetecinin arabasının yaklaşmakta olduğunu bildirdiği tespit edildi.
Gazetecinin cenazesi bugün memleketi Drama’da defnedildi.

Organize Suçlar Daire Başkanlığı görevlileri, gazetecinin suikastçilerinin yurt dışından ülkeye gelebileceği ihtimalini göz önünde bulunduruyor. Bu kişilerin Yorgos Karayvaz’ın ölüm fermanına “imza” atan paralı infazcılar- suikastçiler olabileceği tahmin ediliyor.

Faillerin aranmasına katılan bir polis memuru “suikastçiler muhtemelen kurbanlarının kim olduğunu bile bilmiyorlardı. Bu son yıllarda kullanılan bir taktik. Muhtemelen Yunanistan’ı çoktan terk etmiş olabileceklerini göz ardı etmiyoruz” dedi.

Bu arada civardaki güvenlik kameralarından elde edilen video kayıtlarında motosiklet üzerinde iki suikastçı görülüyor ancak kaskları yüzünden yüzleri seçilemiyor. Polis suikastçilerin yolda bir başka araç ile gelip sonra motosiklete binip sonra yine motosikleti bırakmış olabileceklerini düşünüyor.

Hatırlanacağı üzere ünlü gazeteci suikastçilerin kullandıkları susturuculu 9 mm tabanca ile katledilmişti. Polis olay yerinde 17 mermi kovanı bulunduğunu açıklamıştı.

Pazar günü 55 bin 809 self-testten 193 öğrenci ve öğretmen pozitif çıktı

Yunanistan genelindeki tüm liselerde eğitim başlıyor. Zorunlu hale getirilen self-test uygulamasını pazar günü evde yapan 193 öğrenci ve öğretmenin sonucu pozitif çıktı.

Liselerde sınıfta eğitim başladı. Ortak Bakanlık kararıyla şart koşulan en önemli kural ise öğrenci ve eğitimcilerin haftada iki defa kendi başlarına zorunlu self test yapmaları.  

11 Nisan Pazar günü 55.809 kişi evlerinde self-test yaparken bunlardan 95 öğrenci ve 98 öğretmenin sonucu pozitif çıktı. Pozitif est çıkanlar, kamuya açık bir yapıda ücretsiz olarak doğrulayıcı rapid teste girecekler.

Self-testleri tüm öğrenciler, öğretmenler, asistanlar ve diğer eğitim personeli AMKA numaraları ve nüfus cüzdanlarıyla birlikte eczanelerden ücretsiz olarak alabiliyorlar.

İç hat uçak seferlerinde yasaklar 19 Nisan’a kadar uzatıldı

Yunanistan genelinde yolcuların ve vatandaşların koronavirüsten korunması amacıyla iç hat uçak seferlerine getirilen kısıtlamalar 19 Nisan 2021 Pazartesi günü sabah 6:00’ya kadar uzatıldı.

Yunan Sivil Havacılık Kurumu (CAA), iç hat seferlerı (normal yolcu hizmetleri, genel havacılık) ve profesyonel güzergahlar – iç hat seferlerı, ticari ve genel / ticari havacılık prosedürleri gereği koronavirüs yasakları v e önlemleri ile ilgili NOTAM yayınladı.

Yayınlanan NOTAM’a göre, Yunanistan çapında havalimanlarından yalnızca sağlık gerekçesi, iş veya iş amaçlı seyahatler, önemli ailevi nedenler (aile birleşimi) ve daimi ikamet adresine dönüşü içeren yurt içi uçak seferlerinin yapılabileceği açıklandı.

Aşağıdaki seferlerın NOTAM kapsamı dışında olduğu kaydedildi:

    Tehlikeli durumda olduklarını gösteren uçuşlar (acil durum seferler).

    Yunan ulusal sağlık sistemi seferler.

    Sağlıkla ilgili uçuşlar.

    İnsani yardım uçak seferleri.

    Askeri uçuşlar.

    Kargo seferleri.

    Yangınla mücadele uçuşları.

    Frontex uçak seferleri

    Yolcuların iniş yapmadığı teknik inişler.

    Yalnızca mürettebatı ile dönüş (feribot seferleri).

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Benzin Fiyatları 2 Evroya Yükselişte: Akaryakıtta Gelecek Endişesi

Petrol fiyatlarının 100 doları aşması beklenirken, Yunanistan’da benzin zamları peş peşe geldi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan-Türkiye Sınır Kapılarında Geçişler Duracak! Greve Bağlı Geçiş Kısıtlamaları

Yunanistan’ı Türkiye’ye bağlayan kara sınır kapılarından Kipi ve Kastanies’de, Yunanistan Gümrük Memurları Federasyonu’nun çağrısı üzerine başlatılan grev, iki ülke arasındaki geçişleri doğrudan etkileyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Saatler Değişiyor! Yaz Saati Geldi

Yunanistan, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece, yaz saati uygulamasına geçiş yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...