Batı Trakya’da Hacı Bektaş Veli için karadadut diktiler - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya’da Hacı Bektaş Veli için karadadut diktiler

Seyyid Ali Sultan Dergahı, karadut dikim projesine katıldı.

UNESCO tarafından 2021 yılı Hacı Bektaş Veli’yi anma yılı ilan edildi. Batı Trakya’dan Seyyid Ali Sultan Dergahı-Tekkesi, Hacı Bektaşi Veli anısında karadut fidanı dikti. 

Horasan’dan piri tarafından atılan asanın düşerek karadut ağacına dönüştüğüne inanılan yerde dergah kuran Hacı Bektaş Veli‘yi anmak için Balkanların her tarafında Bektaşi ve Aleviler karadut ağacı dikiyorlar.

2021 yılının , UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli anma yılı ilan edilmesi üzerine, Hacı Bektaş Veli Dergahı tarafından başlatılan kara dut ekme projesine , bizler de Yunanistan Seyyid Ali Sultan Dergahı olarak katkılarımızı sunduk. Bismi Şah Allah Allah Hizmetler kabul ola , muratlar hasıl ola.Ektiğimiz kara dutların kökü kavi, meyvesi bol ola.Kara dut fidanları Hünkar Hacı Bektaş veli anısına ola.Yolumuzun ışığı , dergahımızın üzerine ola. Dar çeken didar göre.Duası bizden, kabulu evliyalardan ola.Gerçekler dem-ine. Hü!

Posted by Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi on Sunday, March 28, 2021

Batı Trakya’daki Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi karadut dikti

“Bismi Şah Allah Allah Hizmetler kabul ola , muratlar hasıl ola. Ektiğimiz kara dutların kökü kavi, meyvesi bol ola. Kara dut fidanları Hünkar Hacı Bektaş veli anısına ola. Yolumuzun ışığı , dergahımızın üzerine ola. Dar çeken didar göre. Duası bizden, kabulu evliyalardan ola. Gerçekler dem-ine. Hü!”

UNESCO tarafından 2021 yılı Hacı Bektaş Veli’yi anma yılı ilan edilmesi nedeniyle karadut dikim projeleri yapılıyor.

Hacı Bektaşi Veli yolundan ilerleyenler asadan türediğine inanılan karadut ağacının altında dilek tutarlar. O sırada ağaçtan dut düşmesi halinde ise dilek tutan kişinin dileğinin kabul olacağı düşünülür.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yıldönümü, Yunus Emre’nin 700. yıldönümü ve Ahi Evran’ın doğumunun 850. yıldönümü olması sebebiyle 2021 yılını bu isimleri anma yılı ilan etti. 

2021 yılının, UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli anma yılı ilan edilmesi üzerine, Hacı Bektaş Veli Dergahı tarafından başlatılan kara dut ekme projesine Batı Trakya’dan Seyyid Ali Sultan Dergahı da katıldı. 

Dergah’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Pandemi sebebi ile uygulanan yasaklar neticesi oldukça kısıtlı bir katılım ile, UNESCO tarafından 2021 yılının Hünkar Hacı Bektaş Veli anma yılı ilan edilmesi üzerine, Hacı Bektaş Veli Dergahı tarafından  başlatılan kara dut ekme projesine katkılarımızı;

Başpostnişin Mehmet İsmailoğlu,

Türbedar Müslüm Çolak ,

Yunanistan Alevileri heyet başkanı Ahmet Karahüseyin ,

Hayet üyesi Hüseyin Küçükmustafa ile gerçekleştirdik.

Pandemi sebebi ile uygulanan yasaklar neticesi oldukça kısıtlı bir katılım ile , UNESCO tarafından 2021 yılının Hünkar…

Posted by Seyyid Ali Sultan Dergâhı-Tekkesi on Sunday, March 28, 2021

sss

Tahmini Okuma Süresi: 2 dakika

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Seçek Yağlı Güreşleri 2021’in ağası ve tarihi belli oldu

Batı Trakya’nın en eski ve köklü kuruluşlarından olan Seyyid Ali Sultan Dergahı’nın süzenlediği tarihi Seçek Yağlı Güreşleri 30 – 31 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde Seçek yaylasında gerçekleştirilecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Seçek Yayla geleneği sürecek: İşte detaylar

Batı Trakya’nın en köklü kurumlarından biri olan Seyyid Ali Sultan Dergahı bu sene Seçek Yayla geleneğini devam ettireceklerini açıkladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Seyyid Ali Sultan Dergahı: At Mezarı Kurbanı 7 Haziran’da yapılacak

Batı Trakya’da koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan yasakların kaldırılmasının ardından toplu ibadetler güvenlik önlemleri alarak yapılmaya başladı.
Devamını oku...