ANEL’den azınlık çocuklarına pilot anaokulu uygulaması hakkında açıklama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

ANEL’den azınlık çocuklarına pilot anaokulu uygulaması hakkında açıklama

ANEL’den azınlık çocuklarına pilot anaokulu uygulaması hakkında açıklama

Batı Trakya’da anaokullarında azınlık öğrencilerinin Yunancayı öğrenebilmeleri için anadillerinde yardımcı olunmasını öngören pilot programla ilgili tartışmalar sürüyor.

Bu konuda eğitimciler arasında da farklı ve birbiriyle çarpışan görüşlerin olduğu kaydediliyor.

Thraki sitesinin haberine göre “sosyal medyada pilot uygulama ile ilgili yapılan tartışmalarda bir çok kişi bu şekilde çift dilli anaokullarına gidileceğini ve dolaylı yoldan Pomakça dilinin eğitim sistemine dahil edileceğini savunuyor.” Bunun yanı sıra, programın uygulanacağı anaokullarındaki yardımcı personelin hedefi konusunda da tartışmalar yapılıyor.

İktidar ortağı ANEL Partisi’nin Doğu Makedonya – Trakya Temsilcisi Hrisa Outsi konuyla ilgili yaptıkları açıklamada “Pomakların, hiç kimsenin dillerini tanıyıp tanımamasına ihtiyacı yoktur. Çocuklarını eğitim için İskeçe’ye kadar taşımamaları için devletten köylerine Yunan okulları açmasını istiyorlar, zira Pomak köylerinde sadece azınlık okulları var” dedi ve ekledi:

“Bir anadilin tanınması her vatandaşın hakkıdır. Tanınma meselesi değildir. Örneğin Pomakların kendi anadili var. Romanların ve kendilerini Türk kökenli tanımlayanların da kendi anadilleri olduğu gibi. Her vatandaşın anadiline saygı göstermeliyiz. Bölgemiz anaokullarına yönelik bu pilot program, Pomakça dilini konuşan Pomaklara, Romanca konuşan Romanlar ve Türkçe konuşan kendilerini Türk kökenli tanıyanlardan oluşan Trakya Müslümanlarının anadiline saygı göstermektedir. Bu her çocuğa saygıdır ve Yunanca diline geçişlerinde yardımcı olmaktadır.”

Pilot program ve programdaki yardımcı personelin rolü hakkında ise Outsi “Yardımcı personelin hiçbir zaman eğitimci rolü yok. Bu rolü her zaman Yunan üniversitesi mezunu anaokulu öğretmeni üstlenecek. Yardımcı personel ise anaokulu öğretmeni tarafından istenmesi durumunda kendisine yardımcı olacak. Zaten, anaokullarında başka işler için yardımcı personel var. Eğitimci rolü sadece ve sadece dersi yapan anaokulu öğretmeninin olacak. Bahse konu yardımcı personel sadece hazır bulunacak ve henüz nasıl işe alınacağını bilmiyoruz” dedi. Outsi sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ANEL olarak bu programı koruyacağız ki çocuklar faşizmsiz bir şekilde gerçek anadillerinde yardım alabilsinler, çünkü demokrasi budur ve biz bu Trakya’yı istiyoruz.”

Kaynak: thraki.com.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et