ΑΝΕΛ για το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά της μειονότητας - Azınlıkça
Ειδήσεις

ΑΝΕΛ για το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά της μειονότητας

ΑΝΕΛ για το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία για τα παιδιά της μειονότητας

Η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος για την ευκολότερη εισαγωγή των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την μητρική τους γλώσσα στα ελληνικά δημιούργησε σοβαρές συζητήσεις ενώ και οι εντυπώσεις που υπάρχουν, ακόμη και μεταξύ των εκπαιδευτικών είναι διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες μερικές φορές.

Ήδη η αντιτιθέμενες απόψεις που παρατίθενται τόσο σε συζητήσεις όσο και δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφορούν την κατεύθυνση που θα έχει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι έτσι καλυμμένα θα οδηγηθούμε στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία κι από την άλλη ότι έτσι θα οδηγηθούμε στην έμμεση εισαγωγή της πομακικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα πολλή συζήτηση γίνεται και για τον στόχο της παρουσίας του βοηθητικού προσωπικού μέσα στα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία.

Δίνοντας τις δικές της διευκρινήσεις για το θέμα αυτό η περιφερειακή εκπρόσωπος των ανεξάρτητων Ελλήνων κα Χρύσα Ούτση, υπογράμμισε ότι: «Οι Πομάκοι δεν έχουν την ανάγκη κανενός να τους αναγνωρίσει ή όχι την γλώσσα τους. Το μόνο που ζητούν από την Πολιτεία είναι ελληνικά σχολεία στα πομακοχωριά για να μην χρειάζεται να κατεβάζουν τα παιδιά τους μέχρι την Ξάνθη για να μορφωθούν αφού στα χωριά τους υπάρχουν μόνο μειονοτικά σχολεία».

Από την πλευρά της η κα Ούτση δήλωσε: «Η αναγνώριση μιας μητρικής γλώσσας είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Δεν είναι θέμα αναγνώρισης. Οι Πομάκοι, για παράδειγμα, έχουν την δική τους μητρική γλώσσα, όπως έχουν και οι Ρομά αλλά και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως τουρκογενείς. Την μητρική γλώσσα λοιπόν του κάθε συμπολίτη μας οφείλουμε να την σεβόμαστε. Το πιλοτικό πρόγραμμα για τα νηπιαγωγεία της περιοχής μας δείχνει ένα σεβασμό στην μητρική γλώσσα των μουσουλμάνων της Θράκης οι οποίοι φυλετικά χωρίζονται στους Πομάκους, που μιλούν την πομακική γλώσσα, στους Ρομά που μιλούν την ρομανί αλλά και στους αυτοπροσδιοριζόμενους τουρκογενής που μιλάνε τα τουρκικά. Αυτό δείχνει σεβασμό στο κάθε παιδί και το βοηθάει στην μετάβασή του αργότερα στην ελληνική γλώσσα».

Όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα και τον ρόλο του βοηθητικού προσωπικού η ίδια τόνισε ότι: «Το βοηθητικό προσωπικό ποτέ δεν έχει εκπαιδευτικό ρόλο. Αυτό τον ρόλο τον έχει ο/η νηπιαγωγός που θα είναι πάντα απόφοιτος ελληνικού ΑΕΙ. Το βοηθητικό προσωπικό θα βοηθά τον/την νηπιαγωγό μόνο εκεί που θα ζητηθεί από τον/την νηπιαγωγό. Το τι θα είναι αυτό το βοηθητικό προσωπικό δεν το ξέρουμε ακόμη. Ενδεχομένως να είναι και αυτοί εκπαιδευτικοί ή απλά άνθρωποι που γνωρίζουν την σχετική γλώσσα. Άλλωστε βοηθητικό προσωπικό ήδη υπάρχει στα νηπιαγωγεία για άλλες εργασίες. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον/στην νηπιαγωγό που κάνει το μάθημα. Το συγκεκριμένο βοηθητικό προσωπικό απλά θα παρίσταται ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε πως αυτό θα προσλαμβάνεται» και πρόσθεσε:

«Οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα διαφυλάξουμε αυτό το πρόγραμμα έτσι ώστε χωρίς φασισμό τα παιδιά να βοηθούνται στην πραγματική τους μητρική γλώσσα γιατί αυτό είναι Δημοκρατία και αυτή την Θράκη επιδιώκουμε».

Πηγή: thraki.com.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et