Hatice Molla Salih’e Yunan devleti tazminat ödeyecek: AİHM son noktayı koydu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hatice Molla Salih’e Yunan devleti tazminat ödeyecek: AİHM son noktayı koydu

Hatice Molla Salih - Azınlıkça

Azınlıkça’dan Evren Dede’nin davalı taraflarla yaptığı özel röportajlarla kamuoyunun öğrendiği Hatice Molla Salih davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yunanistan’ın tazminat ödemesini kararlaştırdı.

Zorla şeriat uygulanarak eşinin mirasından mahrum bırakılması istenen Hatice Molla Salih Yunan devletini tazminata mahkum ettirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hatice Molla Salih’i haklı bularak Yunan devletinin 41 bin 103,35 evro maddi ve 10 bin evro da manevi tazminat ödemesine hükmederken 5 bin 828,33 evro tutan mahkeme masraflarını da davayı kaybeden Yunanistan’a yükledi.

AİHM, Yunan yargısının Hatice Molla Salih’e sırf Batı Trakya’daki Müslüman bir kadın olduğu için şeriata uyması gerektiği ve kocasının mirasını, üstelik elinde noter tasdikli vasiyet olsa bile, zorla İslam’a göre mirası az alması gerektiği yönündeki akıl almaz kararını iptal etmişti. AİHM Yunan devletine, olması gerektiği gibi evrensel insan hakları dersi vererek, noter tasdikli vasiyet gereğince kocasından kalan mirasın derhal Hatice Molla Salih’e verilmesi için gerekli tedbirleri alması gerektiğini vurguladı.

HATİCE MOLLA SALİH SADECE HAKKINI İSTEMİŞTİ

Hatice Molla Salih, 2008 yılında vefat eden kocasıyla noterde hazırladıkları vasiyetnameye akrabalarının şeriat istiyoruz itirazı üzerine Yunanistan’da hukuki süreç başlatmıştı.

Yunanistan’ın en yüksek mahkemesi olan Arios Pagos (Yargıtay), Hatice Molla Salih’in Batı Trakya’daki bir Müslüman olarak şeriata uyması gerektiğine hükmeden skandal bir karar vermişti. Yunan yargıtayının sırf Müslüman bir kadın olduğu için kendi öz kocasının vasiyetini geçersiz sayarak şeriata uygun şekilde daha az miras alması gerektiğini öne süren kararını Molla Salih’in avukatları 2014 yılında AİHM’e taşımışlardı.

Azınlıkça henüz dava kamuoyu tarafından bilinmediği dönemde özel kapak yaparak davalı iki tarafla da özel röportajlar yapmıştı.

Hatice Molla Salih’in AİHM zaferine kadar geçen sürede Batı Trakya’daki Müslüman azınlık üyeleri arasındaki evlenme, boşanma ve miras gibi aile hukuku meseleleri Lozan Antlaşması dayanak gösterilerek zorla şeriat kuralları geçerli uygulatılıyordı.

AİHM’de mağlubiyet alan dönemin SYRIZA hükümeti 2018 yılının ocak ayında, şeriat hukukunu Batı Trakyalı Müslüman azınlık üyeleri arasında zorunlu olmaktan çıkaran bir yasayı parlamentodan geçirdi.

Mecbur kaldığı için şeriat zorunluluğunu kaldıran dönemin SYRIZA hükümeti, karşı hamle olarak müftülükleri devletleştirdi ve mevcut müftüleri görevden alarak tamamen Yunan Dinişleri Bakanlığına bağlı bir ofis haline getirdiği müftülüklere makamı düşürerek müftü naipleri atama yolunu seçti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dendias: Lozan Antlaşması tam olarak yürürlüktedir ve son kullanma tarihi yoktur

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, Türk-Yunan sınırlarını belirleyen ve 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması’na atıfta bulunarak açıklamalarda bulundu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Andrulakis: Lozan’ı sorgulayan bir vekil Yunan Parlamentosu’nda olmamalı

Yunanistan’da PASOK-KINAL Başkanı Nikos Andrulakis, ND ile SYRIZA’nın Batı Trakya konusundaki çatışmasını yorumladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Türkiye'den Yunanistan'a yeni müftülük yasası hakkında tepki

Batı Trakya’daki müftülüklerin işleyişiyle ilgili Yunanistan Parlamentosu’ndan geçen yeni yasal düzenleme hakkında Türkiye Dışişleri Bakanlığı tepki gösterdi.
Devamını oku...