Çörek otu yağı faydaları nedir ve nasıl kullanılır? - Azınlıkça
Yaşam

Çörek otu yağı faydaları nedir ve nasıl kullanılır?

Günümüzde uzmanlar tarafından değerlendirilen onaylanan 650 çalışma Nigella Sativa adı verilen çiçekten elde edilen çörek otunun faydalarını ortaya koymuştur.

Eski çağlardan beri çok yönlü tedavi edici özelliği nedeniyle saygı gören çörek otu yağı, Mısır firavunu Tutankamon’un mezarında bulunmuştur.

Siyah kimyon, siyah susam, soğan tohumu veya Roma kişnişi olarak da adlandırılan çörek otunun geçmişi Ayurveda ve Siddha da dahil olmak üzere bir çok eski geleneksel tedavi yönteminde kullanılmasına kadar dayanır.

Çörek otu nedir ve nasıl kullanılır?

Çörek otu bir çok farklı rahatsızlığın ve hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle İslam kültüründe en güçlü tedavi edicilerden biri olarak kabul ediliyor. Nebevi tıbbında düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.

En yaygın olarak tansiyon düşürücü, karaciğer temizleyici, idrar sökücü, sindirimi kolaylaştırıcı, ishali durdurucu, iştah arttırıcı, ağrı kesici, antibakteriyel ve cilt problemlerini giderici olarak kullanılmaktadır.

Çörek otunun bilimsel olarak da desteklenen çok geniş bir farmakolojik etkisi vardır. Bunlardan bazılar şöyledir:

Şeker hastalığı önleyici
Kanser önleyici
İmmünomodülatör
Ağrı kecisi
Antimikrobiyal
Enfeksiyon giderici
Spazm çözücü
Solunum yollarını açıcı
Karaciğeri koruyucu
Böbrekleri koruyucu
Sindirim sistemini koruyucu
Antioksidan

Yukarıda saydığımız özelliklerden de anlaşılacağı gibi çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmek, iyi hissetmek, sindirim, solumun, karaciğer, böbrek ve kalp sağlığı için kullanılıyor. Asya ve Ortadoğu’da eskilerden bu yana astım, bronşit, romatizma ve diğer iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için de kullanılıyor.

Çörek otu tentürü sindirim sistemi sorunlarına, iştah kaybına, ishale, parazit enfeksiyonlarına ve cilt problemlerini çözmeye iyi gelir.

Kanser

İçerdiği “thymoquinone” maddesinin kansere karşı etkili olduğu bilinmektedir. Drug Discovery Today dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre “thymoquinone” maddesinin laboratuvar ortamında ve hayvanlar üzerinde yapılan testlerde kanserle savaşta başarılı olduğu ve kanserin 10 işaretinden 9’unu yok ettiği sonucunu ortaya koymuştur.

Çörek otundan elde edilen thymoquinone özünün kan, akciğer, böbrek, karaciğer, prostat, meme, serviks, kolon ve cilt kanserlerinde etkili olduğu görülmüştür.

Diyabet

Oksidatif stres, insülin üretimini ve salgısını kontrol eden pankreatik beta hücrelerinin etkinliğini azaltabilir. Buna örnek olarak da oksidatif stresin diyabetin gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Çörek otu oksidatif stresi düşürür ve pankreatik beta hücrelerinin varlığını korur.

Diyabet hastaları 3 ay boyunca günde 2 gram çörek otu tükettikleri zaman açlık kan şekeri ve HbA1c’nin düştüğü ve pankreatik beta hücrelerinin işlevselliğinin arttığı görülmüştür. Bu da çörek otunun Tip 2 diyabet tedavisini destekleyici olabileceğini gösteriyor.

Kalp sağlığı

Çörek otu tüketmek hızlı kalp ritmini ve yüksek kan basıncını düşüyor. Thymoquinone bir çok kalp damar rahatsızlığına iyi geliyor. Yaşa bağlı kalp rahatsızlıklarında, thymoquinone kalp hücrelerinin fonksiyonlarının iyileştirerek ve oksitadif stresi engelleyerek kalp damar sistemini düzenliyor, böylece kan basıncını da kontrol etmiş oluyor.

Obezite

Çörek otu kilo vermeye yardımcı, bel ve kalça bölgesindeki yağlanmayı azalatıcı özelliği ile obeziteyle mücadelede de ektilidir. Yapılan araştırmalarda çörek otu kan şekeri, trigliserid ve düşük yoğunluklu lipoprotein seviyelerini düşürerek kilo vermede ve karın bölgesini inceltmede önemli bir rol oynadığını göstermiştir.
Solunum sistemi

Bazı çalışmalar çörek otunun astım hastalarına iyi gelebileceğini ortaya çıkarmıştır. Yapılan bir çalışmayla, thymoquinone maddesinin astımı tetikleyen nedenleri ve vücuttaki diğer ilthaplanmaları azalttığı ortaya çıkmıştır.

Başka bir çalışma da çörek otu özünün bronş açıcı özelliğini ortaya çıkararak çörek otunun astıma iyi geldiğini doğrulamıştır.

Bunların dışında kas gevşetici ve antihistaminik (alerjik reaksiyonları engelleyen) görevi de görür.

Çörek otunun yemeklerde kullanımı

Çörek otu yağı genellikle besin takviyesi hapı şeklinde bulunuyor ama çörek otunun yemeklerde özellikle kullanımı çok yaygın. Bizim mutfağımızda börek, çörek ve poğaça gibi hamur işlerinin üzerine konan çörek otu, Kuzey Hindistan, Pakistan ve İran mutfaklarında oldukça popülerdir.

Çörek otunu güveçlere, salatalara hatta çaya ve kahveye bile katabilirsiniz (limon ve kişnişli tahine katar denemenizi tavsiye ederiz). 1 yemek kaşığı çörek otunu sıcak suya katıp 10 dakika bekletip çayını yapabilirsiniz.

Ayrıca çörek otu, bal ve sarımsak karışımı soğuk algınlığı dönemlerinde öksürüğü azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çörek otu yağı da sedef hastalığı ve egzema tedavisinde katkı sağlar, cildi nemlendirmek için de kullanılabilir.

Her sabah kahvaltınıza 15 gram çörek otunu ekleyerek bu tohumun faydalarını görmeye başlayabilirsiniz. Hz. Muhammed çörek otunu “ölüm dışında her hastalığa çare” olarak tarif etmiştir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bilim insanları yaşlanmayı yavaşlatan besini açıkladı

ABD’li bilim insanlarına göre, çörek mantarının düzenli olarak tüketilmesi gençliği uzatıyor, çünkü içinde yaşlanmayı yavaşlatan iki antioksidan var.
Devamını oku...