Bacaklara geceleri neden kramp girer? - Azınlıkça
Yaşam

Bacaklara geceleri neden kramp girer?

Kramplar kabus haline gelebilir! Gece aniden sizi uykudan uyandırıp bütün gecenizi mahvedebilir.

Geceleri yaşanan bacak krampları dizin alt kısmında yani baldırda oluşan istem dışı kasılmalardır. Bu kasılmalar ayak tabanında veya diğer kaslarda da görülebilir.

Bir kaç saniye sürebildiği gibi dakikalarca da kramp devam edebilir. Yoğun acı geçtikten sonra kas ağrısı bir süre daha hissedilebilir.

Her yaştan insanın başına gelebilir. Ama orta yaşlı ve daha yaşlı insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Akşamları spor yapan gençlerde ve yetişkinlerde de görülür.

Gece kramplarının ana nedeni halen tam olarak bilinmese de oluşmasına katkı sağlayan bazı faktörler vardır. Bunlara dikkat ederseniz bu sıkıntıyı azaltabilirsiniz.

Gece Kramplarının Nedenleri

1. Susuzluk

Bol su içmenin hem fiziksel hem de zihinsel olarak ne kadar sağlıklı ve önemli olduğunu biliyoruz. Kas dokularının %75’i sudan oluşmaktadır ve kas hareketlerine yardımcı olur. Yani kas performansı üzerinde de etkisi vardır.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmezseniz geceleri bacak krampları yaşama ihtimaliniz artar. Su aynı zamanda besinlerin doğru şekilde vücutta dolaşmasını da sağlar.

Vücutta su olmazsa kaslar gerekli olan besinleri alamazlar bu da vücuttaki elektrolit dengesini bozar (potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum).

2. Besin eksikliği

Mineral elektrotlarının her türlü dengesizliği – potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum – vücutta gece kramplarına ve egzersiz sonrası kramplara neden olabilir.

Bu mineraller hem kasların hem de sinir sisteminin düzgün çalışmasından sorumludurlar. Sodyum vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması, kasların çalışması ve sinirlerin uyarılması için önemlidir.

Potasyum, sodyum ve klorür ile beraber çalışarak kasları ve sinirleri uyarmaya yardımcı olur. Kalsiyum da aynı şekilde çalışır.

Magnezyum, adenozin trifosfatı (ATP) yani kasların kasılması sonucu ortaya çıkan enerji kaynağını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda vücut sıvılarındaki elektrot görevini de görür.

Eğer bu minerallerden herhangi biri vücudunuzda eksik ise kramp ve diğer kas sorunları ile karşılaşmanız mümkündür. Ayrıca B12 gibi bazı B vitaminleri de kasların çalışmasına etki eder.

3. Aşırı yorgunluk veya uzun süre ayakta durma

Uzun süre ayakta durma ve bunu yaparken kötü ayakkabılar giyme veya topuklu ayakkabı ile durma kas yorgunluğuna ve aşırı yorgunluğa neden olabilir, bu da geceleri bacak kramplarına sebebiyet verir.

2012’de yapılan bir araştırmaya göre çalışırken uzun süre ayakta durmak varis ve gece bacak krampı riskini arttırıyor. Bu sorunları önlemek için uzun süre ayakta çalışmamaya ve kalmamaya özen göstermelisiniz.

Gece giren bacak kramplarını bir sebebi de düzgün oturmamaktan veya uyurken bacakları garip ve rahatsız pozisyonlara sokmak da olabilir.

4. Hamilelik

Hamile kadınların geceleri bacak krampları yaşamaları daha yüksek ihtimaldir. Bu durum ikinci 3 aylık süreçte başlar ve hamilelik boyunca devam eder.

Kramplar farklı yoğunluklarda görülebilir. Yorgunluk, rahmin bazı sinirlere baskı yapması veya bebeğin yarattığı baskı nedeniyle kan dolaşımının azalması sebebiyle kramplar oluşabilir.

5. Hipotiroid

Tiroid hormonunun düşük seviyelerde olması kasların güçsüzleşmesine ve geceleri baldırlara kramp girmesine neden olabilir. Tiroid hormonları kalsiyum emilimini ve kullanımını etkiler. Kalsiyum eksikliği kas zayıflığı, ağrı, kramp ve uyuşmaya neden olabilir.

Düşük tiroid hormonu metabolizmanın yavaş çalışmasına da sebep olabilir. Metabolizmanın hızlı çalışması vücut enerjisi ve spor sonrası kasların iyi hissetmesi için çok önemlidir. Düşük tiroid hormonu enflamasyonu arttırabilir, bu da kramplara ve kas ağrılarına katkıda bulunur.

6. Kontrol edilmeyen diyabet

Diyabet de bacak kaslarına kramp girmesine neden olabilir. Aslında şeker hastalığının bir belirtisidir, bir çeşit sinir hasarı. Diyabet hastaları bacak kaslarında keskin bir ağrı, karıncalanma ve uyuşma yaşayabilirler.

Düşen kan şekeri akabinde susuzluğa ve fazla idrar yapmaya neden olabilir. Bu da gece kramplarına yol açar. Diyabete bağlı olarak kas krampları yaşamanız durumunda hemen bir doktora başvurmalısınız.

7. Fazla alkol tüketimi

Fazla alkol tüketimi sinir sistemine zarar ve bacak ağrılarına ve kramplarına neden olur.

Alkolün idrar söktürücü özelliği vardır, fazla alkol tüketmek susuzluğa yol açar. Ayrıca magnezyum eksikliğine de sebep olur.

Fazla alkol tüketmek vücuttaki laktik asit miktarını da arttırır. Fazla laktik asit ağrı ve kramplara neden olabilir.

8. Kullanılan bazı ilaçlar

İlaçlar da gece kramplarına neden olabilir. Kolestrol düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar vücudun su ve elektrot kaybetmesine yol açabildikleri için kramp girme riskini arttırırlar.

Antidepresanlar, doğum kontrol hapları ve steroidler kramplara yol açabilir. Eğer yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra kramplar girmeye başlıyorsa hemen bir doktora başvurmalısınız.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.