Akciğeri koruyan vitamini içeren besinler hangileri? - Azınlıkça
Yaşam

Akciğeri koruyan vitamini içeren besinler hangileri?

Çoğu zaman, yoğun bir kaygı hissettiğinizde, derin nefes almanız önerilir. Ama güçlü ciğerleriniz yoksa nasıl derin nefes alacaksınız?

Kirli atmosferler ve tüttürmek gibi zararlı alışkanlıklar akciğerlerinizin sağlığını zayıflatır ve akciğer hastalıkları riskini artırır.

Yeni bir araştırma önemli bir bulguya ulaştı: Belli bir vitaminden yeterince aldığınızdan emin olarak akciğer sağlığınızı koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki doğru beslenme yoluyla.

ERJ Open Research’te yayınlanan araştırma, özellikle yeterli miktarda K vitamini almayanların akciğer sağlığının kötü olması riskinin arttığını öne sürüyor. Vitamin eksikliği, özellikle astım, hırıltı ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.

Şimdiye kadar, ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzelerde, bitkisel yağlarda ve tahıllarda bulunan temel bir besin maddesi olan K vitamininin, kanın pıhtılaşması için hayati önem taşıdığı ve yaraların iyileşmesine yardımcı olduğu biliniyordu. Bununla birlikte, akciğer sağlığındaki rolü yakın zamana kadar belirsizliğini koruyordu.

Kopenhag Üniversite Hastanesi ve Kopenhag Üniversitesi’nden Danimarkalı bilim adamlarının önderlik ettiği araştırma, 24-77 yaşları arasındaki 4.000’den fazla katılımcıyı içeriyordu. Tüm katılımcılara akciğer fonksiyonlarını değerlendiren bir test olan spirometri uygulandı, kan örnekleri verildi ve sağlıkları ve yaşam tarzları hakkında bilgi veren anketler dolduruldu.

Kan örneklerinden, araştırmacılar vücuttaki K vitamini düzeylerini belirlemek için belirli bir belirteç (dp-ucMGP) kullandılar. Aynı zamanda, spirometriden iki ölçüm topladılar:

  • Kişinin bir saniyede soluyabileceği hava hacmi (FEV1) ve
  • Bir nefes sırasında ciğere çekilen maksimum hacim (FVC).

Çalışmanın sonuçları, K vitamini eksikliği göstergeleri ile azalmış FEV1 ve FVC değerleri arasında bir korelasyon olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, K vitamini seviyeleri düşük olan katılımcıların, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, astım veya hırıltılı solunum olaylarını bildirme olasılıklarının daha yüksek olduğu bulundu.

‘K vitamininin kanda önemli bir rol oynadığını zaten biliyoruz ve araştırmalar bunun kalp ve kemik sağlığı için de önemli olduğunu göstermeye başlıyor. Çalışmamız şimdi K vitamininin akciğer sağlığında da önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor’ dedi Dr. Torkil Jespersen.

‘Bulgularımız kendi başlarına, K vitamini alımı için mevcut önerileri değiştirmiyor, ancak akciğer hastalığı olan kişilerin K vitamini takviyesinden fayda sağlayıp sağlayamayacaklarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor’ diye ekledi.

Dr. Apostolos Bosios ise ‘Bu çalışma, düşük K vitamini seviyesine sahip kişilerin daha kötü akciğer fonksiyonlarına sahip olabileceğini gösteriyor. Daha fazla araştırma, bu bağlantı hakkında daha fazla bilgi edinmemize ve artan K vitamininin akciğer fonksiyonunu iyileştirip iyileştiremeyeceğini görmemize yardımcı olacak’ dedi ve ekledi:

‘Sağlıklı ve dengeli bir beslenme benimseyerek ve tüttürmek gibi zararlı alışkanlıklardan ve hava kirliliğine katkıda bulunan eylemlerden kaçınarak genel sağlığımızı desteklemek önemlidir.’

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...