Vücudumuzda D Vitamini eksikliğinde ne oluyor? - Azınlıkça
Yaşam

Vücudumuzda D Vitamini eksikliğinde ne oluyor?

Optimal D vitamini seviyeleri, sistemik sağlık için gereklidir.

Hücre büyümesini ve gen ekspresyonunu düzenler (kanserin önlenmesi için gereklidir), hücre farklılaşmasını geliştirir ve bağışıklık, doğurganlık, kas gücü, hormonal denge, cinsel sağlık, enerji, ruh hali ve daha fazlasında yer alır.

Basitçe söylemek gerekirse, genel sağlık ve esenlik için gereklidir.

Peki ya D vitamini eksikliğiniz varsa?

Nörolog Jane Kim, MD, D vitamini eksikliğinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı etkilediğini söylüyor.

Hepimiz osteoporozu biliyoruz, ancak düşük seviyeler aynı zamanda zayıf bağışıklık, depresyon ve sırt ağrısı ile bağlantılıdır.

Otoimmün hastalık, COVID-19 ve kanserden genel bağışıklık, hormon sağlığı ve duygudurum bozukluklarına kadar her alanda kötü sonuçlarla bağlantılı.

Hipertansiyon, diyabet, fibromiyalji ve multipl skleroz gibi nörolojik bozukluklar da D vitamini eksikliği ile ilişkilidir.

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Kim’e göre, D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını gerçekten bilmenin tek yolu, doktorunuz aracılığıyla kan testi yaptırmak. Bununla birlikte, dikkat edebileceğiniz belirti ve semptomlar da vardır.

Tükenmişlik

Ciddi bir D vitamini eksikliğiniz olduğunda, en yaygın semptomlardan biri kronik, derin veya geri dönüşü olmayan bir yorgunluk hissidir. Buna ek olarak, kötü uyku başka bir semptomdur.

Kemik ve kas ağrısı

Bazı çalışmalar, D vitamini eksikliği ile sık kas ağrısı ve zayıflığı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Bu arada, kemik ve eklem ağrısı yaygındır, çünkü D vitamini vücudun kalsiyumu emmesi için gereklidir.

Saç dökülmesi

Optimum şekilde uzayan sağlıklı saçlar için gereklidir. Bir eksiklik, bir folikülün yaşam döngüsüne müdahale ettiği için saç dökülmesine veya büyümenin yavaşlamasına neden olabilir. Alopesinin de D vitamini eksikliği ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Sık hastalanma

D vitamini eksikliği, zayıf bir bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Sık sık hastaysanız ve nedenini bilmiyorsanız, kan testi yaptırmayı düşünün.

Depresyon

Bilimsel araştırmalar, D vitamininin ruh halimizi dengelemede ve depresyon riskini en aza indirmede kilit rol oynayabileceğini gösteriyor. Düşük seviyeler mevsimsel duygudurum bozukluğuna katkıda bulunabilir ve genellikle bunalmışlık, üzüntü, endişe, unutkanlık ve üzüntü duygularıyla ilişkilendirilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...