Hipertansiyonda durum ne zaman acil? - Azınlıkça
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

Hipertansiyonda durum ne zaman acil?

Hipertansiyon yani kan basıncının kalıcı yüksekliği mühim bir sağlık sorunudur.

Özellikle kalp, beyin, böbrek ve gözlerde ciddi tahribatlar yapabiliyor. Sizden gelen soruların önemli bir kısmını belki de bu nedenle “hipertansiyon konusu” oluşturuyor. O yüzden sayfamızda bugün hipertansiyonla ilgili konulara geniş yer verdik. İsterseniz kan basıncındaki ani yükselmelerle başlayalım. Buyurun…

Kan basıncımızdaki ani yükselmeler doğal olarak hepimizi telaşlandırır. Ama bilelim ki bu telaş hali çoğu zaman fazla abartılır.

Özellikle 50 yaş altında tansiyondaki ufak tefek yüksel-melerin ciddi bir sorun yaratmayacağı unutulmamalıdır.

Diğer taraftan tansiyonu aniden yükselenlerin sarımsak dövüp yuttuğunu, limon veya domates suyu içtiğini de biliyoruz. Bunlar tabii ki zararlı şeyler değil ama büyük bir fayda da beklememek lazımdır.

Çoğu zaman biraz daha sakinleşip uzanıp dinlenmek bile tansiyonunuzun düşmesi için yeterlidir.

Peki durum ne zaman önemli? Tansiyon yükselmelerini hangi koşullarda ciddiye almak lazım?

Eğer tansiyon yüksekliğine aşağıdaki 5 işaret de eşlik ediyorsa durum ciddi demektir, bu durumlarda acil tıbbi yardım istenmelidir.

Hipertansiyon hastaları için 5 acil işaret

– Birdenbire ortaya çıkan nefes darlığı

– Aniden göğsünüzde beliren bir ağrı

– El ve ayaklarda kuvvet kaybı, karıncalanma ve uyuşma

– Bayılma, baygınlık, çok şiddetli bir baş ağrısı

– Burun kanaması

İlaçların yan etkileri neler?

Tansiyon ilaçlarının yan etkileri aslında uzunca bir yazının konusu olmalı. Bu yan etkilerin çoğunun da çok şükür nadiren ortaya çıkan durumlar olduğu unutulmamalı.

En sık görülen 10 yan etki şunlar:

– Halsizlik, yorgunluk

– Potasyum kaybına bağlı uyuşma, yanma ve karıncalanma hissi

– Ayağa kalktığınızda başınızın dönmesi

– Sık sık idrara gitme

– İnatçı öksürük atakları

– Kan şekerinin yükselmesi

– Ürik asit değerinin yükselmesi

– Nabız yavaşlaması

– El ve ayaklarda soğukluk hissi

– Uyku problemleri

Tansiyonu yükselenler için 7 mühim not 

Tansiyonla ilgili aklınızda tutmanız gereken bilgileri en öz, en kısa, derli toplu haliyle tekrar yazıyorum. Aşağıdaki bilgiler lütfen her zaman aklınızın bir köşesinde bulunsun.

– Sınırları öğrenin. Büyük tansiyon için üst sınır 13.5, küçük tansiyon için ise 8.5’tur. Değerler bu rakamların üstüne çıktığında damarlardaki kan basıncı da artar, bu da atardamarların duvarlarına zarar verir. Bu zarar ise size koroner kalp hastalığı, kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları ve göz problemleri olarak geri dönebilir.

– Belirtilere güvenmeyin. Tansiyon yüksekliği çoğu zaman belirti vermez. Çarpıntı, göğüste sıkıntı hissi, baş dönmesi, kulak çınlaması gibi işaretler ya çok nadiren görülür ya da hiç görülmez. Zaten bu nedenle yüksek tansiyon problemine doktorlar “sinsi katil” derler.

– Sigara ve alkol riski artırır. Yaşam tarzınızı iyileştirmek ilk hedefiniz olsun. Sigara içiyorsanız bırakmalı, kilo sorununuz varsa zayıflamalı, alkol kullanıyorsanız ya bırakmalı ya da azaltmalısınız. Tuz tüketiminizi ve stres düzeyinizi de kontrol altına aldığınızda ilaca gerek kalmadan da yüksek tansiyon probleminizi çözebilirsiniz.

– Egzersiz iyi gelir. Düzenli egzersiz hipertansiyonu önler, bu önemli sağlık problemi zaten oluştuysa da kontrol altına almaya yardımcı olur. Çok değil, mesela her gün 30-40 dakika kadar yürümek kan basıncını yeniden normal değerlere indirmek için genelde yeterli olur.

– Gerekiyorsa ilaç da kullanın. Eğer yaşam tarzınızda yapacağınız değişiklikler hipertansiyon problemini çözemiyorsa, o zaman ilaca başlamanız gerektiğini unutmayın.

– İlaç aldığınız için dilediğinizi yapabileceğinizi düşünmeyin! Hiçbir zaman “İlacımı alıyorum, istediğim kadar tuz tüketebilir, alkol içebilirim” demeyin! 

-İlacınızı düzenli kullanmak zorundasınız. İlacı bazı günler alıp bazı günler almamak olmaz. İlaç kullanması gereken bir hipertansiyon hastasının keyfi bir şekilde ilaç kullanması tehlikeli bir hatadır!

En doğru ölçüm nasıl yapılır? 

– Tansiyonunuzu ölçmeden önce en az 10 dakikadır oturuyor olmasınız.

– Tansiyonunuz yüksek çıktıysa ikinci bir ölçüm yapmadan önce iki dakika bekleyin ve manşonun havasının indiğinden emin olun.

– Eğer tuvalete gitme ihtiyacı içindeyken tansiyonunuzu ölçerseniz yüksek çıkar. 

– Tansiyonunuzu ölçerken bulunduğunuz mekân ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı.

– Mümkünse ilki sağ koldan olmak üzere iki koldan da ölçüm yapın ve yüksek çıkan değeri esas alın.

– Tansiyonunuzu günün farklı saatlerinde ölçmeye çalışın. 

– Tansiyon durağan bir şey değildir. Bu yüzden “Benim tansiyonum 12’ye 8” gibi bir cümle son derece mantıksızdır. Tansiyon koşunca da yükselir, hatta koşmayı düşündüğünüz anda bile kalbiniz kan pompalamaya başlar.

– Ölçüm yapmadan yarım saat önce çay ve kahve içmeyi bırakın. Kafein tansiyonun yükselmesine neden olur, bu da sizi yanıltabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Tansiyonu düşüren 19 besin

Hipertansiyon erişkinlerin neredeyse üçte birini ilgilendiren bir hastalık.
Devamını oku...
Yaşam

Aşırı tuz tüketimi canınıza mal olabiliyor

Hipertansiyon hastalarının tuz tüketimi konusunda oldukça dikkatli olmaları gerekiyor.
Devamını oku...
Yaşam

Tûtûn kaynaklı ölümler önümüzdeki 8 yılda iki katına çıkacak

Batı Trakya’da yüksek orandaki tûtûn mamülleri kullanım oranı, bölge insanıda başta kalp krizi ve kanser olmak üzere damar hastalıkları, hipertansiyon ve solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.
Devamını oku...