Evliliğin insan sağlığına 5 önemli etkisi - Azınlıkça
Yaşam

Evliliğin insan sağlığına 5 önemli etkisi

Son araştırmalara göre evlilik birçok yönden sağlıkta önemli bir rol oynuyor.

Geçen hafta yayınlanan, türünün en yeni çalışmasında, evliliğin tip 2 diyabeti önlediği ortaya çıktı.

Ancak bunun dışında evliliğin ömrü uzattığını, kalp sağlığını iyileştirdiğini, kanserle savaşmaya yardımcı olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini savunan birçok çalışma var.

Şeker hastalığını önlüyor

En son ilgili bilimsel çalışma, geçen hafta BMJ Open Diabetes Research & Care bilimsel dergisinde yayınlandı ve Britanya’dan 50 ila 89 yaşları arasındaki 3.335 yetişkini içeriyordu.

Evlilik veya birlikte yaşamanın kan şekeri düzeylerini normal seviyelerde tutmaya yardımcı olduğu bulundu. Aynı bağlamda boşanacak olanlarda da şekerin yükseldiği ortaya çıktı.

Aile ilişkilerinde uzmanlaşmış bir sosyal psikolog olan Sandra Wheatley, ‘Sosyal olana ek olarak, güvenli, uzun vadeli ilişkiler için pratik sağlık yararları var’ diye açıklıyor.

Örneğin, bir evin masraflarını iki kişinin paylaşması ve finansal istikrar konusunda daha az güvensizliğe sahip olmak, her ikisinin de daha az stresli olmasına yardımcı olan bir şeydir.

Tersine, yalnızlık günlük yaşamda daha fazla stresle ilişkilendirilmiştir ve olumsuz sağlık etkileri olduğu gösterilmiştir.

Elbette Dr. Wheatley’in de açıkladığı gibi, eğer kötü bir ilişkimiz varsa veya aile içi şiddet gibi başka sorunlar varsa, yapılacak en doğru şey onu bitirmek.

Özellikle erkeklerde ömrü uzatıyor

2007’de Population Studies adlı bilimsel dergide yayınlanan bir araştırma, evli insanların yaşa özel ölüm oranlarının yüzde 10 ila yüzde 15 daha düşük olduğunu buldu.

Aslında, fark erkeklerde kadınlardan çok daha fazlaydı.

Daha sonra BMJ dergisinde yayınlanan ve her iki cinsiyet için daha önceki çalışmanın sonuçlarını araştırmayı amaçlayan bir çalışma, ‘Evli erkekler fiziksel, kadınlar ise zihinsel sağlıkta daha fazla fayda sağlıyor’ diyor.

Kalp sağlığını iyileştiriyor

Yale Üniversitesi’nden uzmanlar, 2022’de ABD’deki farklı hastanelerde kalp krizi nedeniyle tedavi gören 1.593 evli kişiyi inceledikten sonra, evliliğin başka bir kalp krizi geçirme ve hastaneye kaldırılma riskini azaltabileceği sonucuna vardı.

Ayrıca, evli olanlarda daha az anjin atakları görüldü. Tabii ki, bu iki avantaj sadece evliliği mutlu olanlar için geçerliydi.

Aynı zamanda, 2017 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, evli insanların stres hormonu olan kortizol düzeylerinin, boşanmış ve hiç evlenmemiş kişilere göre genellikle daha düşük olduğu sonucuna varmıştır.

Kanserden kurtulmaya yardımcı oluyor

‘Cancer’ bilimsel dergisinde 2006 yılında yayınlanan bir araştırma, evliliğin kanser hastalarında hayatta kalma şansını artırdığı sonucuna varmıştır.

Araştırmacılar, ölüm riski yüksek bir kanser türü geliştirmiş 393.470 erkek ve 389.697 kadından alınan verileri mikroskop altına aldı.

Araştırma sonuçlarına göre bekar erkeklerin evli erkeklere göre yüzde 24 daha fazla ölüm riski bulunuyor. Kadınlarda ise bu oran yüzde 17 idi.

Kaliforniya’daki San Diego Üniversitesi’nden Maria Elena Martinez, ‘Bu eğilim ekonomik ve sosyal statüden bağımsız olduğu için, bunun daha çok kanser tedavisi aşamasında eşimizden veya partnerimizden aldığımız destekle ilgili olduğunu varsayıyoruz’ diye açıklıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Ohio Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Ronald Glaser ve Jan Kiecolt-Glaser, evlilik ve evliliğin sağlık üzerindeki etkisi üzerine tarihin en iyi araştırmalarından bazılarını yaptılar.

Dr. Kiecolt-Glaser, ‘Evlilik kalitesinin daha da iyi sağlıkla ilişkili olduğuna dair artan kanıtlar var’ dedi.

‘Ortaya çıkan soru, kimin tarafından veya ne şekilde olduğudur. Örneğin evliliğimizde iyi olduğumuzda daha iyi mi yiyoruz? Daha mı iyi uyuyoruz? Daha sakiniz ve kendimizi daha güvende hissediyoruz…’ diye merak ediyor.

Uzmanların bulguları, ancak temel bir paydaya sahip olan birçok sonuca götürüyor: evli çiftlerin birbirleriyle olan etkileşimi, vücudun stres hormonlarına daha iyi tepki vermesine yardımcı oluyor ve bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor.

Her ikisi de evliliğin yalnızca tedavi etmek için değil, çoğu hastalığı önlemek için de en iyi ilaç olduğunu söylüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...