Evdeki bu eşyalar klozet kapağından daha pis - Azınlıkça
Yaşam

Evdeki bu eşyalar klozet kapağından daha pis

İşte bilimsel olarak kanıtlanan ve neredeyse “en kirli” eşya olarak görülen klozet kapağından bile daha çok mikroba sahip 14 eşya.

Günlük yaşamda kullandığınız eşyaların hijyenik olduğuna emin misiniz? Temiz olduğunu düşündüğünüz eşyalar tahmin ettiğinizden daha fazla mikrop saçıyor olabilir. İşte bilimsel olarak kanıtlanan ve neredeyse “en kirli” eşya olarak görülen klozet kapağından bile daha çok mikroba sahip 14 eşya…

Yastık

Yastıklar; toz akarları, ölü deri hücreleri, vücut salgıları (ter) ve yastık ağırlığının üçte birini oluşturacak kadar mantar içerir. Yani anlayacağınız sadece yastık kılıflarını değiştirmek yeterli değil, yastığın kendisini de 6 ayda bir değiştirmenizde fayda var.

Klavye

İngiltere’de bir tüketici derneği, yaptığı araştırmada bilgisayar klavyelerinin tuvaletlerden daha fazla sayıda zararlı bakteriye ev sahipliği yaptığını ortaya koydu. Araştırmaya katılan kullanıcılar, %10’u klavyelerini hiç temizlemediklerini belirtirken, %20’lik bir kısım da klavyenin yanı sıra fareyi de hiç temizlemediğini belirtti.

Para

Oxford Üniversitesi bilim adamları tarafından, Avrupa çapında 15 ülkenin para birimine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırma, banknotların üzerinde barındırdığı bakterileri ortaya koydu. Araştırmaya göre banknotların üzerinde 26 bini aşkın bakteri bulunuyor.

Duş başlığı

Sürekli su ile temas halinde olan bir eşyanın “pis” olma fikri size garip gelebilir ama bilmediğiniz bir şey varsa o da bu başlıklardan akan su 100 kat daha fazla bakteriyle akıyor.

Buz

Bir araştırmaya göre %70’i tuvaletten daha fazla mikrop içeriyor. Sebebi de sık temizlenmeyen buz makineleri.

Karyola

Karyolanın üstüne nevresim takımı geçirerek yatağınızı temiz tuttuğunuzu sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz! Yapılan araştırmalara göre yatağını Her sekiz, on yılda bir değiştirilmelisiniz.
Unutmayın: Ortalama bir yatakta 10 bin toz akarı bulunuyor. Alerjik durumlara yol açmamak için yatakları en fazla 10 yıl kullanmalı.

Telefon

İngiltere’deki Surrey Üniversitesi Mikrobiyoloji bölümü öğrencileri cep telefonlarına yakından bakmaya karar verince bakterileri farkettiler. İnanması zor ama cep telefonlarında tuvaletin 18 katı daha fazla bakteri bulundu. Öğrenciler, bakterileri laboratuvarlarda ürettiler ve geliştirdiler. Cep telefonunu bakteri üretme kaplarına koyan öğrenciler, 3 gün sonra bu garip yaratıkları görüntülediler.

Küvet

Küvetin gider deliğinde yaklaşık 19 bin 500 bakteri bulunmaktadır. Üstelik sıcaklık ve nemden dolayı her geçen dakika bakteri üretmeye de devam ediyor.

Halı

Ev halılarında metrekare başına ortalama 200 bin bakteri bulunduğunu biliyor muydunuz? Her hafta elektrikli süpürgeyle temizlemek uygun olabilir ama bazen kir derinlere işler.Arada bir halınız da şımartılmayı hak eder. Halınızın gerçekten tertemiz olması için altı ayda bir profesyonel yardım almanızda fayda var!

Restoranlardaki yemek menüleri

Bir restoran menüsünün üzerinde ne kadar mikrop vardır ki?” diye düşünebilirsiniz! Bu sorunun cevabını bulmak için bilim insanları bir araştırma yapmış ve restoran menülerinde santimetrekareye 185.000 bakteri olduğunu tespit etmişler. Tabii bir de bu menülerin bir kere basılıp sonra masa masa-elden ele-dolaştığını da unutmamak lazım!

Mutfak süngeri

Ortalama bir mutfak süngerinde 10 milyon adet bakteri vardır. Yani yapılan araştırmaların sonucuna bakacak olursak, süngerler klozet kapaklarından tam tamına 250 bin kat daha kirlidir. Her kullanımdan sonra da daha fazla mikrop ürettiklerini söylemeden olmaz!

Diş fırçaları

Diş temizliğinin vazgeçilmez parçası olan diş fırçası dikkatli bir şekilde kullanılmadığı takdirde ne yazık ki sağladığı yarar kadar ağız sağlığına zarar da verebilmektedir. Bu nedenle diş fırçasının temizliğine de özen gösterilmeli ve periyodik olarak değiştirilmelidir.

Doğrama tahtası

Mutfaktaki bazı gereçler, gözlerimizle göremediğimiz o minik ve sinsi bakterileri üzerlerinde tutma konusunda daha inatçı oluyor. Kesme tahtaları da-özellikle ahşap olanlar- bu eşyalardan biri. Yapılan araştırmalarda, temizlenmeyen kesme tahtalarının bir klozetten ortalama 50 kat daha kirli olduğu belirlendi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Klozet kapağından 400 kat daha kirli

Her gün kullandığınız bir eşyanın klozet kapağından 400 kat daha kirli olduğunu bilseniz nasıl bir önlem alırdınız?
Devamını oku...
Yaşam

Tuvalet kapaklarındaki büyük tehlike

Eğer siz de klozet kapağına tuvalet kağıdı seren insanlardan biriyseniz, bu haberimizi biraz daha dikkatle okumanız gerek.
Devamını oku...