Yumurta alırken ve saklarken nelere dikkat edilmeli? - Azınlıkça
Yaşam

Yumurta alırken ve saklarken nelere dikkat edilmeli?

Zengin besin içeriklerine sahip olan yumurta her gün tükettiğimiz önemli bir gıdadır. Yumurta alırken ve tüketirken kesinlikle dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Gözden kaçan ve dikkat edilmeyen alışkanlıklar yumurtaları zengin bir protein kaynağından çok zehre dönüştürüyor.

Yumurtayı yıkayıp buzdolabına koymayın

Yumurta kabuklarının kirli olduğunu düşünenler yumurtayı buzdolabına dizerken yıkayıp yerleştiriyor. Bu büyük hatayı sakın yapmayın. Yumurtayı yıkamak, daha zararlı hale getiriyor. Yumurta aldıktan sonra eve getirir getirmez kartonundan çıkarmayın.

Karton kutuları, yumurtaya koku geçmesini önlüyor

Kartonlar, sadece yumurtanın kırılmasını önlemek için değil. Aynı zamanda hayati bir önemi daha var. Yumurtayı, buzdolabına kartonuyla birlikte koyun. Buzdolabında bulunan yiyeceklerin kokularının yumurtaya gözeneklerden geçmesini önlüyor. Ayrıca pişmemiş yumurta kabuklarında çeşitli bakteriler bulunuyor. Yumurtaları kartonundan çıkarırsak, buzdolabında temas ettiği farklı yiyeceklere bu bakterileri geçirebilir.

Yumurta taze mi nasıl anlaşılır?

Yumurta satın alırken son kullanma tarihine mutlaka bakın. Çatlamış yumurtaları anında çöpe atın.

Peki, yumurtanın taze mi yoksa bayat mı olduğu nasıl anlaşılır? Bunun için ufak bir test yapabilirsiniz. Su dolu büyük bir bardağa yumurtayı bırakın. Yumurta suya batıp yatay duruyorsa taze, yarı yatay durursa 8-10 günlük, suyun yüzeyine çıkıyorsa bayat demektir.

Ayrıca yumurtayı kırınca da taze olup olmadığı anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz, bombeli bir şekilde kalır, rengi parlak sarıdır ve yumurtanın akı sarısından kolay ayrılmaz. Bayat yumurta kırıldığında ise sarısı yassılaşır ya da dağılır, akının akışkanlığı azalmıştır, su gibidir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kahvaltıda Yumurta Yerine Fındık: Yeni Araştırma

Kahvaltıda geleneksel olarak tercih edilen yumurta, uzun zamandır beslenme uzmanları ve bilim insanları arasında tartışmalara konu olmuştur.
Devamını oku...
Yaşam

Yumurta kaç dakika kaynatılır?

Birçok insanın evde yapmayı sevdiği yemekler arasında pişmiş yumurta vardır. Ancak, yumurta nasıl pişirilir ve kaç dakika kaynatılır? Bu soruların yanıtı, hangi tip yumurtanın kullanıldığına ve ne tür bir sonuç elde etmek istendiğine bağlıdır.
Devamını oku...
Yaşam

Yumurta neye iyi geliyor?

En çok tüketilen hayvansal gıdalar arasında yer alan yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Devamını oku...