Hangi vitaminin eksikliği kronik iltihaba sebep oluyor? - Azınlıkça
Yaşam

Hangi vitaminin eksikliği kronik iltihaba sebep oluyor?

Enflamasyon (iltihap) aslında vücudun iyileşme sürecinin önemli bir parçası olmakla birlikte, devam ettiğinde 2. tip diyabet, kalp hastalığı ve otoimmün hastalıklar dahil olmak üzere çok çeşitli karmaşık hastalıklara katkıda bulunabiliyor.

Şimdi, çığır açan bir küresel genetik çalışması, düşük D vitamini seviyeleri ile yüksek düzeyde iltihaplanma arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu gösterdi.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden (UniSA) yapılan çalışma, 294 bin 970 Birleşik Krallık Biobank katılımcısının genetik verilerine baktı.

UniSA’nın baş araştırmacısı Dr. Ang Zhou, bulguların yetersiz insanlarda D vitaminini artırmanın kronik iltihabı azaltabileceğini öne sürdüğünü söylüyor.

‘Enflamasyon, bir yaralanma veya enfeksiyon varsa vücudun dokuları koruma yöntemidir’ diyen Dr. Zhou, sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘Yüksek düzeyde C-reaktif protein, iltihaplanmaya yanıt olarak karaciğer tarafından üretilir. Yani vücut kronik inflamasyonla uğraşırken, aynı zamanda daha yüksek C-reaktif protein seviyeleri gösterir.

Bu çalışma, D vitamini ve C-reaktif proteinlere baktı ve düşük D vitamini seviyeleri ile iltihaplanma olarak ifade edilen yüksek C-reaktif protein seviyeleri arasında tek yönlü bir ilişki buldu.

D vitamini eksikliği olan kişilerde takviye etmek, kronik iltihabı azaltabilir ve bir dizi ilgili hastalıktan kaçınmalarına yardımcı olabilir.’

Çalışma ayrıca yeterli D vitamini konsantrasyonunun obeziteden kaynaklanan komplikasyonları hafifletebileceği ve kardiyovasküler hastalık, diyabet ve otoimmün hastalıklar gibi inflamatuar bileşenlere sahip kronik hastalıkların riskini veya şiddetini azaltabileceğini de gösteriyor.

UniSA Sağlık Merkezi’nin kıdemli araştırmacısı ve yöneticisi olan Profesör Elina Hyppönen, bu sonuçların önemli olduğunu ve D vitamini ilişkileriyle ilgili bazı tartışmalı sonuçlar için bir açıklama sağladığını söylüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Kış Mevsimi Nasıl Sağlıklı Kalınır?

Kış mevsimi, soğuk hava, grip ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirirken, bu dönemi sağlıklı ve zinde geçirmek için alınabilecek önlemler büyük önem taşımaktadır.
Devamını oku...
Yaşam

40 yaş üzerindekiler arasında kanser vakaları niye arttı?

Kanserin çoğunlukla yaşlıları etkileyen bir hastalık olduğunu düşünebiliriz ancak yeni veriler endişe verici bir eğilimi vurguluyor.
Devamını oku...