Senenin en iyi meteor yağmuru görülecek - Azınlıkça
Yaşam

Senenin en iyi meteor yağmuru görülecek

Gökyüzünü seyretmeyi sevenlerin en fazla bekledikleri günlerden biridir her sene meteor yağmurlarının olduğu gece.

Meteor yağmurunu kaçırma endişesiyle elinizde telefon dahi olmadan sevdiklerinizle gökyüzünü seyrederek geçirebileceğiniz bu özel geceler geldi çattı.

Göktaşı yanmalarının en ihtişamlısı Perseid göktaşı yağmuru 11 ve12 Ağustos akşamları huzurlarınıza çıkacak.

Yılın en önemli gökyüzü olayları arasında sayılan Perseid göktaşı yağmuru bu sene 24 Ağustos’a kadar sürecek. Meteor yağmuru, 11 ve 12 Ağustos günleri ise en fazla yoğun ve görünür olduğu günler olacak.

Normal bir günde meteor yağmurunun başlangıcında ve bitişinde saatte 5-10 tane göktaşı görebilece iken, 11-12 Ağustos’ta saatte 60 göktaşı görmeniz mümkün oluyor. Tabii hava bulutlu değilse ve gece saat 22.00’den sonra gökyüzüne vakit ayırırsanız meteor yağmurunu görebileceksiniz.

Eğer siz de meteor yağmurunu kaçırmak istemiyorsanız gökyüzünü seyredebileceğinizi ışıksız bölgeleri seçin.

Meteor yağmuru nedir?

Meteor yağmuru, bir miktar meteorun gece gökyüzündeki bir noktadan ortaya çıkarak ışık yaydığı gözlemlenen göksel bir olaydır.


Meteorların çoğu bir kum tanesinden daha küçüktür, bu nedenle neredeyse tamamı parçalanır ve Dünya’nın yüzeyine asla çarpmaz. Buna karşılık, ağırlığı tonları bulan bazı meteorlar da vardır. Meteorların çoğu dünyanın atmosferinden geçerken ısının etkisiyle tamamen yok olur. Sadece büyük meteor parçaları dünyaya ulaşabilir. Çok yoğun veya olağandışı meteor yağmurları, özellikle Leonidler olmak üzere saatte en az 1.000 göktaşı üreten meteor patlamaları ve meteor fırtınaları olarak bilinir


Bilim insanları her gün ve gece binlerce meteorun düştüğüne inanmaktadırlar. Ancak dünya yüzeyinin büyük bir bölümü suyla kaplı olduğundan dünyaya kadar ulaşabilen meteorların çoğu okyanuslara ve göllere düşerler.


Meteorlar gökyüzünde tek ve belirli bir yönde hareket halinde görülebilir. Fakat genellikle binlerce meteor bir aradadır. Dünya, güneşin çevresinde turunu yaparken bu meteor gruplarına yaklaşabilir. Atmosferin üst tabakalarına temasla çok kızışan meteorlar da bize bir “meteor yağmuru” görünümü verir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yılın ilk meteor sağanağı bu gece

Yeni astronomik yıl, her yıl olduğu gibi, bu yıl Yunanistan’da ve kuzey yarımkürenin geri kalanında bu akşam, zirveye ulaşacak olan geçen yıldızların, Quadrantidlerin sağanağıyla başlıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Büyüleyecek: Leonid meteor yağmuru bu gece

Yunanistan’ın da içinde yer aldığı Kuzey Yarımküre’de her yıl görülen Leonid meteor yağmurunun bu yıl 17 Kasım Perşembe gecesi görülmesi bekleniyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Müthiş şölen: Meteor yağacak

Bilim adamları, binlerce donmuş meteorun gezegenimizin atmosferinde parçalanması beklenen olağanüstü bir fenomenin geldiğini duyurdular.
Devamını oku...